Jump to content

Törlesztünk, vagy megtakarítunk?

2011. 11. 04. 00:00

“Törlesztenünk kell a lakáshitelünket, ezért egyetlen forintot sem tudunk félretenni. A törlesztőrészletek felemésztik a keresetünk nagy részét.” Egyre gyakrabban hallunk ilyen, és ehhez hasonló mondatokat ismerőseinktől, rokonainktól. Nem csak egy-két család problémája ez, ugyanilyen gondokkal küzd Magyarországon a családok jelentős hányada.

A magyarok nagy része a megtakarított pénzét a hitelei törlesztésére fordítja – derül ki egy nemrég elkészült felmérésből. A tanulmány emellett azt is kiderítette, hogy a magyar családok fele nem képes pénzt félretenni. Annak első számú okaként, hogy miért nem tud megtakarítani, a lakosság 44 százaléka a hiteltörlesztést jelölte meg.

Mindez azt jelzi, hogy a magyar lakosság nagy része a hiteltörlesztést választotta a megtakarítás helyett. Igaz ugyan, hogy amikor a döntést a legtöbben meghozták, a hitelfelvétel és hiteltörlesztés jóval könnyebb volt. Az azóta kirobbant pénzügyi válság azonban egyre több és több terhet ró a magyarokra, akik a fizetésük egyre nagyobb hányadát kénytelenek a felvett hitelük törlesztésére költeni, emiatt pedig nem képesek pénzt félretenni.

Pedig a megtakarításra nagyobb szükség van, mint valaha: a pénzügyi válság, a bizonytalan munkahelyi és gazdasági környezet, és a gyorsan változó körülmények mind arra ösztönzik az embereket, hogy pénzt tartalékoljanak nehezebb időkre. Újabb és újabb cégek mennek tönkre, dolgozók százait bocsátják el munkahelyükről. Természetesen jó szakemberekre mindig szükség van, lehet találni új munkahelyet, ám a családot az alatt a néhány hónap alatt is el kell látni, amíg nincs új munkahelyünk. Ezen időszak átvészelésében is segíthet a megtakarítás, amely ráadásul mindaddig újabb pénzt fial, ameddig azt nem használjuk fel. Ezen felül nem csak a munkahelyünkkel történhetnek váratlan események: megromolhat hirtelen a saját vagy a szeretteink egészsége is, a gyógyuláshoz pedig időre és pénzre van szükség, ekkor is jól jövet egy kis megtakarítás.

A legszerencsésebb helyzetben természetesen azok vannak, akiknek nem kell választaniuk a hiteltörlesztés és a megtakarítás között. Ha nem nyomja a bankhitel súlya a vállunkat, jóval könnyebben marad néhány tízezer forint havonta a számlánkon, amelyet ha jól fektetünk be, jelentősen meg is növelhetjük annak értékét.

Akinek mégis döntenie kell, jól tudja, hogy lakni mindenkinek kell valahol, de ugyanolyan fontos, hogy ha bármi váratlan történik az életben, arra pénzügyi szempontból is fel legyünk készülve.