Jump to content

Európa: Mélyponton a befektetők bizalma

2011. 11. 07. 00:00

Az euróövezet gazdaságába vetett befektetői bizalom utoljára a válság első hulláma alatt volt ennyire alacsony szinten.

A berlini Sentix gazdaságkutató cég hétfőn publikált kutatása alapján novemberben több mint kétéves mélypontot ért el az euróövezet gazdaságába vetett befektetői bizalom. Az ennek mérésére szolgáló mutatót mintegy kilencszáz professzionális befektető megkérdezése alapján számították ki – az index utoljára 2009 nyarán volt olyan alacsony mint, jelenleg.

A mutató értéke immár negyedik hónapja csökken: az októberi mínusz 18,5 pontról ebben a hónapban mínusz 21,2 pontra esett. Ezzel párhuzamosan az az alamutató is rosszabbodott, amely a jelenlegi helyzet megítélését mutatja,a következő hat hónapban várható trendek értékelése viszont megegyezik az októberi szemlélettel.

A Sentix elemzői úgy vélik, hogy a megkérdezett befektetőket olyan tényezők bizonytalanítják el, mint az európai adósságválság elhúzódása, a tőzsdék gyenge szereplése, valamint a politikusoknak és a bankároknak a válsághoz való hozzáállása. „Ez azt jelenti, hogy európai szinten intenzíven számítanunk kell egy küszöbönálló recesszióra” – állítják a berlini intézet munkatársai.

A közzétett összetett befektetői hangulatmutatója az első negyedévben folyamatosan emelkedett, márciusban már 17,10 ponton, tehát a válság előtti szintet is meghaladta. Az azóta tartó csökkenést többek között Japán hármas katasztrófája, az olaj drágulása és az euróövezeti adósságválság okozta.