Jump to content

Kína nem döntött Európa megsegítéséről

2011. 11. 07. 00:00

Csin Li-csün, a kínai állami alap felügyelőbizottsági elnöke hétfőn az al-Dzsazíra televíziónak adott interjújában arról beszélt, hogy az európai államok jóléti intézményei hanyag módon működnek, az euróövezet jelenlegi problémái is emiatt halmozódtak fel. A közgazdász szerint Kína esetleges támogatásának alapja mindenképp a pénzügyi hozam lesz majd.

Az egykori kínai pénzügyminiszter-helyettes az európai problémákkal kapcsolatban a következőképp fogalmazott: „ha megnézik, hogy milyen baj van az európai államokban, ez csupán a kifáradt jóléti rendszer miatt halmozódott fel”. Szerinte Európában olyan munkaügyi szabályozás van érvényben, amely nem a kemény munkát, hanem a hanyagságot és lustaságot ösztönzi.

A politikus arról is beszélt, hogy Kína kizárólag üzleti szempontokat fog érvényesíteni akkor, amikor meghozza európai befektetési döntéseit. Csin hangsúlyozta: „Meg fogják kérdezni szakembereink, hogy rendes hozamot kapunk-e befektetéseinkért”. Az euróövezeti államok vezetői számítanak az Európán kívüli pénzügyi támogatásra is – erre többek között éppen Kína lehet alkalmas, hiszen 3200 milliárd dolláros valutatartalékkal rendelkezik.

Klaus Regling, az EFSF vezérigazgatója már tárgyalt a mentőcsomagról a kínai vezetőkkel, ám ők még nem köteleződtek el a részvétel mellett. Ennek egyik lehetséges oka az, hogy Peking korábban jelentős veszteségeket szenvedett el amerikai befektetései miatt. A távol-keleti ország leginkább a Morgan Stanley befektetési bankban, illetve a Blackstone eszközkezelőben szerzett tulajdonhányad miatt kapott súlyos kritikákat.

Csin szerint az öreg kontinens vezetőinek hiteles tervvel kell előállniuk, hogy helyreállhasson a piaci bizalom és befektetők is részt vegyenek a mentőcsomagban. „Amíg az euróövezeti államok néhány gazdasági, szociális problémát megoldanak, amíg viszonylag hiteles és meggyőző programot dolgoznak ki, addig a külvilág bizalommal fog Európára tekinteni” – magyarázta a politikus.