Jump to content

Németország adót csökkenthet

2011. 11. 07. 00:00

A németországi jobbközép kormánykoalíció vasárnap este adócsökkentések mellett döntött, amelyek keretében havonta átlagosan 20-25 euróval csökkenhetnek az adófizető állampolgárok kötelezettségei.

A kormánykoalíciót alkotó konzervatív uniópártok ( CDU/CSU) és a klasszikus liberális FDP összesen 6 milliárd eurós adócsomagról alakítottak ki közös álláspontot. A kormány kezdeményezése alapján a csomag legnagyobb tétele a személyi jövedelemadó átalakítása lenne, amely 4 milliárd eurót hagyna az adófizetőknél. Az intézkedések keretében növelnék az adóalap adómentes részét: a jövedelmek adómentes része 2013-ban és 2014-ben két lépésben összesen 350 euróval emelkedne, így 2014 végén már 8354 eurót tenne ki.

A 2 milliárd eurós kisebbik rész ellentételezné az úgynevezett rideg progresszió jövedelemcsökkentő hatását. Ez azt jelenti, hogy ellentételeznék a következő progresszív adórendszerben előforduló jelenséget: „csökken a reáljövedelem, mert a jövedelmet ugyan hozzáigazítják az emelkedő inflációhoz, de a személyi jövedelemadó sávjait nem alakítják át, ezért a nominálisan nagyobb összeg miatt magasabb kulccsal adózik a reálértékben a korábbival azonos jövedelem, ami végeredményben jövedelemcsökkenést jelent”.

Az ellenzéki szociáldemokraták kritizálják az intézkedést, hiszen az szerintük a választókat kenyerezi le, az alkotmány adósságfék-szabálya alapján viszont a kedvező konjunkturális helyzetben elért extra adóbevételt kizárólag az államadósság csökkentésére szabad fordítani. Az SPD akár az alkotmánybíróságig is elmenne az adócsökkentés megakadályozása értelmében. Az adócsökkentés a kormány szerint ugyanakkor már idén 16 milliárd eurós adóbevételi többletet okoz.