Jump to content

3 százalék alatt lehet a hiány

2011. 11. 08. 00:00

Az MTI által megszólaltatott szakértők szerint az államháztartás egyszeri tételektől megtisztított hiánya 3 százalék alatt lesz tartható idén, figyelembe kell ugyanakkor venni, hogy egyelőre „lóg” az Európai Bíróság által megítélt áfa-visszatérítés 250 milliárd forintos tétele. Az elemzők az államháztartás októberi számainak közzététele után fogalmazták meg álláspontjukat.

Az államháztartás egyenlege októberben pozitív: a helyi önkormányzatok nélkül 242,7 milliárd forintos többletet realizáltak, miközben az első tíz havi hiány 1327,8 milliárdot tesz ki. Ez a módosított éves előirányzat 112,1 százalékát teszi ki. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint az októberi szufficit egyik oka az, hogy ebben a hónapban 200 milliárd forintos bevétel realizálódott Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapból.

Barta György, a CIB Bank vezető elemzője úgy véli: csak nehezen lehet értékelni az államháztartási adatokat, hiszen az erről szóló minisztériumi jelentés „nem kifejezetten átlátható”. A közgazdász szerint a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap tervezett bevételeinek realizálódása esetén a jelenleg is érvényes prognózis reális. Az eredmény szemléletű (ESA) államháztartási mérleg többlete így 2,7 százalék lehet.

A K&H vezető elemzője, Barcza György beszámolt arról a tapasztalatról, hogy a novemberi hiány és a decemberi többlet általában ki szokta egyenlíteni egymást a költségvetésben. Amennyiben ez idén is megvalósul és a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapból várt 330 milliárd is bejön, akár 2 százalék is többletet is realizálhat az ESA. Az egyszeri többletektől megtisztított hiány ebben az esetben 3 százalék alatt lehet – állítja Barcza