Jump to content

Európa elfogadta a hatos csomagot

2011. 11. 08. 00:00

Az Európai Unió tagországai végérvényesen elfogadták azt a hat jogszabály, amely jelentősen erősíti az unió tagjainak gazdasági együttműködését és koordinációját. Ettől várhatóan az EU-tagállamok költségvetési fegyelme is nőni fog. A hatos csomag jogelemeinek kidolgozásában az idei év első félévének magyar EU-elnöksége is kiemelt szerepet játszott.

Az intézkedéseket az uniós tagállamok pénzügyminisztereinek keddi brüsszeli találkozóján hagyták jóvá. Az eseményt követő sajtótájékoztatón a miniszterek kijelentették: az elfogadott szabályok „biztosítják az együttműködés ahhoz szükséges szintjét, hogy elkerüljék a túlzott egyensúlytalanságot, és biztosítsák az államháztartás fenntarthatóságát.” „Hosszú távon a csomag segíteni fog abban, hogy a monetáris unió megfelelően működjön” – tették hozzá.

A hat jogszabályból kettő szabályozza az unió stabilitási és növekedési paktumának reformját, egy pedig a költségvetési eljárások szankcióit tartalmazza. Ezen kívül két további jogszabály állít fel egy túlzott egyensúlytalansági eljárást, amelyet a túlzott deficiteljárás mintájára hoztak létre. Ezek alapján a szabályokat be nem tartó országokat akár szankcionálni is leget majd. A hatodik jogelem az átláthatóság és ellenőrizhetőség nemzeti jogrendszerekben való megjelenését szabályozza.

A hatos csomag alapján megerősítik, hogy belső államadósság felső küszöbe maximum 60 százalékot érhet el a bruttó hazai össztermékhez viszonyítva. Azok az euróövezeti országok, amelyek nem tudják elérni a középtávú adósság- és deficitcélokat, a GDP 0,2 százalékát kitevő letét elhelyezésével lesznek szankcionálhatóak. A büntetési mechanizmusok szinte automatikusan fognak működni.

A csomag kidolgozását egy EU-munkacsoport végezte el, amelyet Kármán András nemzetgazdasági államtitkár vezetett. A hat jogelem végleges jóváhagyása az EP és az EU-tagországok tanácsa közötti megállapodás alapján született meg, amelyet az EP plenáris jóváhagyása és a tanács elvi egyetértése előzött meg. A döntéshozók szerint a hatos csomag hatékony eszköz lehet a jövőbeni államadósság-válságok megelőzésére. Az Európai Bizottság pénzügyi felelőse, Olli Rehn a héten kijelentette: a végrehajtó testület az hatályba lépés napjától kezdve alkalmazni fogja az új szabályozás által nyújtott lehetőségeket.