Jump to content

Nőtt az ipari termelés szeptemberben

2011. 11. 08. 00:00

A KSH friss adatai alapján szeptemberben jelentősen nőtt az ipari termelés az előző hónaphoz képest, ám továbbra is alacsony ipari bővülésről beszélhetünk - ez összefüggésben van az exportkereslet alakulásával..

A Központi Statisztikai Hivatal kedden közzétett előzetes adatai alapján az idei év első kilenc hónapjában 6,2 százalékkal nőtt az ipari termelés a 2010-es év azonos időszakában rögzített adatokhoz képest. Szeptemberben az előző hónaphoz képest is szignifikáns növekedést könyveltek el, hiszen az ipari termelés volumene mintegy 3,9 százalékkal nőtt szeptemberben. A felhasznált adatok szezonálisan és munkanaptényezővel is ki vannak igazítva.

Az előző évhez képest akkor is emelkedés tapasztalható, ha a a munkanaphatástól megtisztított indexet és a kiigazítatlan indexet vizsgáljuk: ezek a mutatók 3,0 százalékos növekedést mutatnak. A KSH szerint ugyanakkor továbbra is alacsonynak számít az ipari termelés bővülése, ez pedig összefüggésben van az exportkereslet alakulásával.

A szeptemberi növekedést megelőzően csökkenés volt tapasztalható: augusztusban a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított adatok szerint 1,2 százalékkal csökkent a termelés júliushoz képest, míg 2010 augusztusához képest 0,4 százalékos mérséklődést realizáltak. A kiigazítatlan adatok szerint 4,5 százalékos ipari termelési éves növekedést mutattak augusztusban, az év első nyolc hónapjában pedig 6,7 százalékkal volt nagyobb az ipar teljesítménye, mint az előző év azonos időszakában