Jump to content

EKB: agresszív olasz kötvényvásárlás

2011. 11. 09. 00:00

Az EKB szerda délután erőteljes olasz kötvényvásárlásba kezdett, mivel az ország papírjainak hozamszintje a 7 százalékos lélektani határ felett járt - az intervenció sikeresen lezajlott.

A pénzpiaci kereskedők szerdán közölték, hogy az Európai Központi Bank „agresszívan” kezdett el 2 és 10 év lejárai idejű olasz államkötvényeket vásárolni. Ez azután következett be, hogy csúcsra szöktek a hozamok – tették hozzá. A másodpiaci hozam a 10 éves lejáratú, fix kamatozású olasz állampapírok esetében szerda délután elérte a 7,54 százalékot – ez a jegybanki beavatkozás hatására később 7 százalékra csökkent.

A 7 százalékos hozamszint egyfajta lélektani határt jelképez – állítják egyes elemzők, akik szerint ennél alacsonyabb hozammal Olaszország hosszabb távon is képes finanszírozni adósságát. Ezzel szemben a 7 százalék feletti hozamok komoly gondokat okozhatnak az ország kormányának –magyarázzák. A Crédit Agricole elemzői az elsőszámú problémának azt tartják, hogy az olasz értékpapírok iránti kereslet megfogyatkozott. Olaszország egyébként csütörtökön fogja bejelenteni, hogy milyen értékű kötvénykibocsájtás tervez a jövő heti kötvényaukción.

Az MTI szerint az ország elsődleges piaci helyzet nem annyira rossz, mint amennyire a másodpiacon: ebben a hónapban 14,85 milliárd eurónyi kincstárjegy és 15,48 milliárd euró értékű változó kamatozású kötvény jár le. A most lejáró állampapírokból csak 2,85 milliárd van külföldi kézben. A december folyamán lejáró kincstárjegyeknek szintén csak kisebb része van külföldiek tulajdonában. Az a adósságszolgálat teljesítése az MTI alapján inkább februárban és márciusban okozhat problémát Olaszország számára.