Jump to content

Inotai: El kell inflálni az adósságot

2011. 11. 09. 00:00

A Világgazdasági Kutatóintézet vezetője egyszerűen elinflálná az európai államadósságok egy jelentős részét - Inotai András fájdalmasnak, de szükségesnek látja az intézkedést.

Inotai András, a Világgazdasági Kutatóintézet igazgatója kedden Szombathelyen, a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági fórumán arról beszélt: a kormányok úgy tudnak kitörni az adósságválságból, ha az államadósságok jelentős részét elinflálják, egy másik részt pedig egyszerűen elengednek a hitelezők.

A közgazdász elmondta: az adósság elinflálása okvetlenül szükséges egy európai társadalmi robbanás elkerülése érdekében, a legrászorultabbaknál viszont ellensúlyozni kell majd az infláció hatásait. Inotai András szerint meg kell segíteni az eurózóna bajba jutott országait – ezért cserébe a támogatottaknak el kell viselniük, hogy a pénzt adó országok beleszólnak gazdaság- és szociálpolitikájukba.

A kutató említette a globális hatalmi pozíciók elmúlt két évtizedben tapasztalható átalakulását: az USA mögött immár Kína számít a második gazdasági hatalomnak. A Németországot megelőző távol-keleti gazdasági egyúttal betölti a világ legnagyobb exportőrének szerepét is. Kína érdeke ugyanakkor az, hogy a világ többpólusú legyen – magyarázta a szakember, aki szerint a kínai térnyerés nem Európa alkonyát jelenti, csak alkalmazkodást igénylő változásokat.

Inotai szerint a 28-as válság után tapasztalható 2 százalékos európai kereskedelmi visszaesés 2010-re visszaugrott a válság előtti szintre. A legnagyobb problémát most a közgazdász szerint az államadósság kezelése tartja – a régi uniós tagországoknak 1,5 százalékos, az újaknak pedig 4 százalékos növekedést kellene produkálniuk életszínvonaluk megőrzése érdekében.