Jump to content

Mi a TBSZ és a NYESZ?

2011. 11. 09. 00:00

Öt százalék vagy huszonegy – ugye nem mindegy, hogy az apránként félretett pénzünk után mekkora kamat jár nekünk? Létezik egy olyan megtakarítási forma, amely az elég soványka bankbetétek után járó kamat helyett 21 százalékos kamatot biztosít. Ugye százezer forint adójóváírás is jól jönne évente, és az is, ha tudnánk, hogy mikor nyugdíjba megyünk, számlánkon egy jelentős összeg vár arra, hogy felvegyük? A TBSZ és a NYESZ két olyan megoldás, amely ezen igények kielégítésére szolgál.

A tartós befektetési szerződés (röviden TBSZ) lehetőséget biztosít azok számára, akik gondolnak jövőjükre, hogy valamivel több mint öt év után teljesen kamatadómentesen vehessék fel megtakarításukat. A TBSZ lehetővé teszi azt is, hogy ha a lejárat előtt szükség lenne rá, a befektetett pénz után járó kamatnak és hozamnak csupán 10 százalékát kell adóként befizetni. A takarékoskodás időszakához hozzájárul még egy év, amelyet gyűjtőévnek vagy felhalmozási évnek hívnak, és akkor indul, amikor megnyitjuk a számlát, a következő naptári év kezdetén pedig záródik, ekkor indul ugyanis az ötéves periódus. Ha tehát most kötnénk tartós befektetési szerződést, az adómentességhez szükséges ötéves megtakarítási időszak 2012. január 1-jén kezdődne. A szerződés megkötéséhez minimum huszonöt ezer forintos kezdőtőke szükséges.

A TBSZ megkötése előtt egy dolgot el kell döntenünk magunkban: a megtakarításainkat betétben vagy értékpapírokban gyűjtjük-e a továbbiakban? Később ugyanis már nem mozgathatjuk a pénzünket, ha azt szeretnénk, hogy a megtakarításunk kamatadómentes legyen a futamidő végén. Ha a betéti számla mellett döntünk, akkor az adott pénzintézet által kínált bankbetétekbe fektethetünk, ha pedig az értékpapírok mellett tettük le a voksunkat, akkor különböző kockázatú befektetési alapokat, állampapírokat, kötvényeket és részvényeket vásárolhatunk.

A TBSZ mellett létezik egy másik olyan hosszútávú megtakarítási forma is, amely bizonyos kedvezményeket biztosít tulajdonosai számára. A nyugdíj előtakarékossági számlával (más néven NYESZ-szel) szintén mentesülünk a 16 százalékos kamatadótól, ráadásul a megtakarítás húsz százalékát, maximum 100 ezer forintot (egyes esetekben 130 ezer forintig) adójóváírásként visszakapjuk. A kedvezményeknek azonban ebben az esetben is ára van: a pénzhez egészen a nyugdíjba vonulásig nem nyúlhatunk, ha mégis erre kényszerülnénk, tettünk miatt még akár büntetőkamatot is fizetnünk kellene. A számlanyitáshoz minimum ötezer forint szükséges, utána akár rendszeresen, akár alkalmanként utalhatunk kisebb-nagyobb összeget.