Jump to content

A kormány másfél, az EB fél százalékos növekedést jósol

2011. 11. 10. 00:00

A kormány szerint 2012-ben Magyarországon 1,5 százalékos növekedéssel lehet számolni, ettől viszont nagyban eltér az Európai Bizottság 0,5 százalékos növekedési előrejelzése.

Giró-Szász András kormányszóvivő csütörtökön bejelentette, hogy a kormány tartja korábbi növekedési prognózisát, azaz 1,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a jövő évre. A növekedéssel kapcsolatos európai prognózisokat a magyar kormány folyamatosan monitorozza, így érzékelik a 2012-es növekedési kilátások változásait.

A kormányszóvivő szerint a kormány ugyan érzékeli az átalakuló európai várakozásokat, ám a jövő évi növekedési prognózisok módosítása előtt megvárja a német kormány hivatalos módosításait. Az új növekedési terv elkészülésének pontos dátumáról Giró-Szász András nem közölt információkat.

Az Európai Bizottság előrejelzése alapján ezzel szemben 2011-ben 1,4, 2012-ben pedig 0,5 százalék lehet Magyarország GDP-arányos gazdasági növekedése. Az EU végrehajtó testülete szerint a kedvezőtlenebbre forduló globális gazdasági környezet és a belső fogyasztás gyenge bővülés miatt romlottak az év elején még derűlátónak számító kilátások. A várt növekedés forrása így elsősorban a nettó export lehet Magyarországon – állítja az EB.

A bizottság várakozásai alapján a bruttó hazai össztermékhez képest 3,6 százalékos többletet fog felmutatni az államháztartási mérleg. Ez egy évvel később a testület szerint 2,8 százalékos hiányba fog átfordulni, amelyet 2013-ban 3,7 százalékos hiány követ majd. Az előrejelzés számai idén GDP-arányosan 75,9 , jövőre 76,5, 2013-ban pedig 76,7 százalékos államadósságot jósolnak. A munkanélküliségi ráta jövőre 0,2 százalékkal csökkenhet az idei 11,2 százalékos szinthez képest, miközben 2011-ben 4 százalékos inflációval kell számolni – derül ki az Európai Bizottság elemzéséből.