Jump to content

A PSZÁF jóváhagyta a Rába-ajánlatot

2011. 11. 10. 00:00

A Rába Nyrt. szerdán a Budapesti Értéktőzsde weboldalán bejelentette: a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete jóváhagyta azt a nyilvános vételi ajánlatot, amelyet a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. kedden tett meg a Rába összes részvényére.

A részvényesek a november 11-től december 12-ig tartó ajánlati időtartam alatt dönthetnek az esetleges elfogadásról. Az MNV Zrt. ajánlatának lebonyolításában részt vesz az UniCredit Bank Hungary Zrt. is. Az MNV a magyar állam nevében tett vételi ajánlatot a vállalati értékpapírokra, miután már megállapodott a Rába legnagyobb részvényesével annak portfoliója megvásárlásáról.A járműipari cég legnagyobb, 10,85 százalékos részvénypakkja eddig a DBR nevű malajziai gépipari vállalat kezében volt.

Jelenleg a magyar állam 16,15 százalékos Rába-tulajdonrészt tudhat magáénak, ami a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap 15,47 százalékos portfóliójából és az MFB Invest 0,68 százalékos részesedéséből tevődik össze. A Rába jelenleg 7,68 százalékot tart saját tulajdonában, a közkézhányad pedig 66 százalékot tesz ki. A Rába megvásárlását a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szerint a kormány hosszú távú stratégiai céljai indokolják: növelni kívánják az állami szerepvállalást a járműiparban. A Rába-tranzakciói az elképzelések szerint növelni fogja a járműiparban a mindenkori kormányzat mozgásterét. A magyar állam az ajánlat útján a Rába Holding Nyrt.-ben jutna befolyáshoz.

A 815 forintos részvényenkénti ajánlat alapján a Rába összesen jelenleg 10,98 milliárd forintot ér. Ehhez képest a nemzetközi számviteli szabvány (IRFS) alapján készített nem auditált konszolidált gyorsjelentés alapján a cég az idei év első félévében 10,382 milliárd forintos saját tőkével rendelkezett. Az ajánlati ár megegyezik az ajánlattevő által az ajánlatot megelőző 180 napban vásárolt Rába-részvények legmagasabb árával. A 815 forintos ajánlat 30 százalékkal haladja meg a Rába-részvények legutolsó ajánlat előtti záróárát – ez 621 forint volt.