Jump to content

Mibe fektessem azt a kevés pénzemet?

2011. 11. 11. 00:00

Havonta néhány ezer forintot nagyon könnyű elkölteni: a pénzből hódolhatunk hobbinknak, fedezhetjük belőle az esti bulikat, vagy vásárolhatunk egy-két divatos ruhát. Mindaddig, amíg fiatalok vagyunk, mindez jó ötletnek is tűnik, hiszen azt gondoljuk, hogy még előttünk az egész élet, ráérünk később gondolni idős korunkra. Könnyen előfordulhat azonban, hogy a sors más életet szán számunkra: érhet bennünket egy váratlan baleset vagy tragédia, de elveszíthetjük a munkánkat is.

Vajon mi járna a fejünkben, ha valami hasonló történne velünk? Vajon nem azon keseregnénk naphosszat, hogy mi lett volna, ha havonta néhány ezer forintot félretettünk és befektettünk volna, mivel akkor lenne egy kis tartalékunk, amelyet éppen ilyen esetekre tettünk félre? Ha pedig szerencsésen alakul az életünk, és néhány évig nem kell a megtakarításunkhoz nyúlni, a félretett pénzből megvalósíthatjuk az álmainkat: megvásárolhatjuk életünk első saját lakását vagy autóját, megszervezhetjük a tökéletes esküvőt, vagy gondoskodhatunk az anyagi biztonságról gyermekünk születése előtt.

Létezik néhány megtakarítási forma, amely lehetővé teszi, hogy akár havi néhány ezer forinttal elkezdhessük az öngondoskodást és a felkészülést ezen neves eseményekre. Attól függően, hogy kinek mi az elsődleges célja, hogy mennyi ideig gyűjtené a pénzét, és hogy mekkora összeget tud havonta félretenni, különböző megtakarítási formák közül választhat.

Az egyik legkedveltebb és legnépszerűbb formája az öngondoskodásnak, ha életbiztosítást kötünk. Így ugyanis történjen bármi az életben, a saját és szeretteink élete biztosítva van, és segíteni tudjuk a talpra állást. A befektetéssel kombinált (más néven unit-linked) életbiztosítások ráadásul nemcsak a váratlan események esetén segítenek, de a futamidő lejártával jelentős hozamot is biztosíthatnak.

Szintén népszerűek a jövőjükre gondoló fiatalok körében az önkéntes nyugdíjpénztárak is. Ez a megtakarítási forma kifejezetten hosszú távú, mivel eredményét csak évtizedekkel később élvezhetjük, mégis nagyon hasznos módja az öngondoskodásnak. Olyan gondtalan időskort biztosít ugyanis, amelyről sok mai és jövőbeni nyugdíjas csak álmodozhat. Az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás számos olyan nyugdíjszolgáltatást biztosít tulajdonosának, amellyel kiegészítheti az államtól kapott, esetleg nem túl magas nyugdíját. Az egyéni számlán lévő összeg nyugdíjba vonuláskor, vagy 10 éves tagság után a pénztártag által kívánt időpontban, illetve az első pénzfelvétet követően háromévente vehető fel. A hozam 10 éves tagság után adómentesen vehető fel. A tőke felvétele csak nyugdíjba vonulás vagy a nyugdíjkorhatár betöltése után adómentes.

Ha pedig valaki rövidebb távon szeretné befektetni a megtakarítását, és lakásvásárlásra szeretné félretenni a pénzét, lakástakarék-pénztárakban is elhelyezheti azt. Ennek a megtakarítási formának is az az előnye, mint a többinek: segít összegyűjteni a pénzt, és megnövelni annak értékét, hogy mikor szükség van rá, rendelkezésre álljon.