Jump to content

Vállalkozók költözhetnek a laktanyákba

2011. 11. 11. 00:00

Pénteken Zalaegerszegen a Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány által megrendezett konferencián önkormányzati döntéshozók és gazdasági szakemberek konzultáltak arról, hogy miként lehet hasznosítani négy zalai város egykori katonai területeit.

Nagy András a ZMVA ügyvezetője az MTI-nek kifejtette: az egykori hadi létesítményeket a From Army To Entrepreneurship (FATE) program keretében hasznosíthatnák üzleti vállalkozások. A program eredetileg Olaszországból indult, ám ma már Görögország, Szlovénia, Románia és Bulgária, illetve Horvátország, Szerbia és Bosznia-Hercegovina részt vesz benne.

A FATE-program keretében már négy zalai városban felmérték a felszabaduló katonai objektumok paraméterei, valamint kidolgozták a továbblépéshez szükséges elemzéseket is. A négy Zala megyei település név szerint Zalaegerszeg, Nagykanizsa, Keszthely és Lenti. A kutatásokban résztvevő vállalkozásfejlesztési konzorciumok elsősorban azt vizsgálták: miként lehet gazdaságilag reaktiválni a barnamezős létesítményeket. Az egykori katonai területek ugyanakkor de kulturális, sport vagy más funkciót is kaptak vagy kaphatnak – hangsúlyozták.

Zalaegerszegen például már megvalósult beruházásnak tekinthető a a Budapesti Gazdasági Főiskola intézményeinek elhelyezése, Nagykanizsán pedig az egyik laktanyaépületet alakították át inkubátorházzá. A kulturális felhasználásra is van példa, Keszthelyen Vadászati Múzeumot alapítottak, amely a Helikon Kastélymúzeum bemutatóhelyei közé tartozik. Az önkormányzatok számára városonként két tanulmány készült: egy foglalkozik a jelenlegi helyzettel és az észlelhető lehetőségekkel, ez pedig kifejti azokat a formákat, amely alkalmassá teszik az egykori katonai objektumokat a civil hasznosításra.