Jump to content

Adószakértők az eva kivezetéséről

2011. 11. 14. 00:00

Az MTI adószakértőket kérdezett meg az eva kivezetésének hatásairól. A várakozások alapján az eva átalakítása az általános adózás felé fogja terelni az eddig evát használó adóalanyokat. A lépcsőzetes kivezetést Vámosi-Nagy Szabolcs indokolatlannak, Hegedüs Sándor viszont szükségesnek tartja.

Vámosi-Nagy Szabolcs szerint az adóváltozások hatására sok ember fog kilépni az egyszerűsített vállalkozási adózás hatálya alól, lehetséges viszont, hogy egyeseknek még az új szabályokkal is megéri majd az evát használni. A szakértő egyébként szakmailag mindenképp indokolatlannak nevezte, hogy lépcsőzetesen szüntetik meg az adóformát, amelyet ő be sem vezetett volna. „Amióta Lenin azt mondta, hogy nem minden kompromisszum elvtelen, azóta minden elvtelenséget kompromisszumnak hívnak” – jelentette ki Vámosi-Nagy.

Az adószakértő szerint igenis ki lehet hirtelen vezetni az evát, hiszen nem volt átmenet az adójóváírás és egyes adóemelések esetében sem. „Vegyük tudomásul, hogy az evások tipikusan szellemi tevékenységet folytató vállalkozások, amelyeknek nyilvánvalóan nagyobb a társadalmi megnyilvánulási lehetőségük, mint az átlagnak” – mondta Vámosi-Nagy Szabolcs.

Az RSM-DTM adópartnereként dolgozó Hegedüs Sándor ugyanakkor az átmenetes megszüntetést pozitív, kompromisszumos megoldásnak tartja – ez szerinte lehetőséget ad az adóalanyoknak lehetőségeik végiggondolására, a jogalkotóknak pedig megfelelő átalányadózási technika kialakítására. Az átmeneti év alatt „az ekhot és az egyéb átalányadózási módokat is vagy egységesíteni kellene, vagy el kellene gondolkodni azon, hogy adnak-e preferenciákat, s ha igen, mi módon és milyen körnek” – szögezte le az adószakértő.