Jump to content

Babakötvény: amikor a gyerek „tart el”

2011. 11. 14. 00:00

A legjobb hosszú távú befektetés a gyerek – ezt minden szülő tudja. Mindez azonban különösen igaz a 2005. december 31-e után világra jött gyerekekre, mivel születésükkor az állam támogatást nyújt számukra babakötvény formájában, melyet a 18. életévük betöltésekor kaphatnak kézhez. Az állam azonban csak a kezdő lökést adja meg, valódi befektetéssé egy szülő alakíthatja azt.

Minden 2005. utolsó napja után Magyarországon született magyar állampolgárságú gyerek jogosult az úgynevezett babakötvényre. Ez egy alapösszeget jelent, amit az állam a Magyar Államkincstárnál kamatoztat, és amelyet a szülő további megtakarításokkal egészíthet ki. A gyerek a pénzt 18. életévének betöltését követően használhatja fel, alapvetően továbbtanulási, pályaválasztási, otthonteremtési és a családalapításhoz kapcsolódó célokra.

2006-ban egy gyerek után 40 ezer forint járt, ám 2007 óta ez az egyszeri összeg 42 500 forintra módosult. (Az aktuális értéket mindig az adott évi költségvetési törvény határozza meg.) A szülő dönthet azonban úgy, hogy Start-számlát nyit, amire további összegeket (maximum 120 ezer forintot évente) utalhat a már meglévő kezdő támogatáshoz. Ezt pedig az állam is díjazza, hiszen a befizetés 10 százalékának megfelelő pénzt, de legfeljebb évi 6000 forintot támogatásként jóváír a számlán.

Start-számlát nyithatunk a Magyar Államkincstárnál is, de akár bármelyik ilyen konstrukciót kínáló pénzügyi szolgáltatóhoz is átvihetjük a babakötvényt. Szerencsére nem kell elköteleznünk magunkat 18 évre előre semelyik változat mellett, mivel bármikor lehetőségünk van a futamidő lejárta előtt szolgáltatót váltani, vagy akár visszatérni az államkincstárhoz. Ha pénzintézetre bízzuk a megtakarítást, azért külön számlavezetési díjat kell fizetnünk. Ez a jelenlegi jogszabályok értelmében a Start-számla éves átlagos állományának legfeljebb 1 százaléka lehet, mely csak a gyermek 18. születésnapjáig érvényes, annak betöltését követően a korlátozás megszűnik, így a díj akár nőhet is.

Gyors számolást végezve láthatjuk, hogy legjobb esetben, vagyis évi 6 ezer forintos támogatással összességében 150 500 forintot ír jóvá 18 év alatt az állam a számlán. Ha pedig hozzávesszük a szülők által hozzátett havi 5000 ezer forintokat, illetve a hosszú távú államkötvények hozamait, melyeket a babakötvény is követ, akkor akár több mint 2 millió forintra is hízhat a megtakarítás a felnőtté válás idejére. Havi ezer forint esetében valamivel több mint 500 ezer forint jön ki, míg 2000 forintos átutalásokkal körülbelül egymillió forint állhat a számlán 18 év múlva.

Annak érdekében, hogy ez a megtakarítás csak és kizárólag a fiatalok életkezdéséhez nyújthasson támogatást, szigorú szabályok írják elő, hogy csak a már nagykorú fiatal rendelkezhet a számlán szereplő összeg felhasználásáról. Természetesen dönthet úgy is, hogy későbbi céljai megvalósításához továbbra sem veszi fel, sőt még növeli is megtakarításai összegét, de ehhez már nem társulnak a korábbi kedvezmények. Így a Start-számla átalakítható az adott pénzügyi szolgáltató valamely aktuális nyilvános számlacsomagjává, ám ezzel már természetesen változnak a kondíciók is, akárcsak a számláról történő kifizetés díja.