Jump to content

Bundesbank-vezér: Költségvetési reformokra van szükség

2011. 11. 14. 00:00

Jens Weidmann, a Deutsche Bundesbank elnöke beszédet mondott a Euro Finance Week című konferencián, amelyen leszögezte: „be kell fejezni a monetáris politikai eszközök fiskális célokra történő igénybe vételét.”

A közgazdász szerint az ilyen jellegű intézkedések nem oldják meg a válsághelyzetet, csupán a kormányokra ható reformkényszert tolják ki későbbi időpontokra. Az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsának tagja úgy véli: a monetáris politika „kockára teszi saját hitelességét” akkor, amikor feszegeti az infláció kordában tartására vonatkozó mandátumának határait és megszegi a közadósság monetizálására szóló tilalmat.

Az EKB 2010. májusa óta vásárol rendszeresen kötvényeket az adósságválságba jutott európai országokban – az indoklás szerint erre monetáris politikai döntései érvényre juttatásához van szükség. Az indoklások alapján a vásárlások nem tekinthetőek a közadósság finanszírozásának, monetizálásának. Jens Weidmann ugyanakkor augusztus óta rendre ellenzi az EKB kötvényvásárlási programjának újbóli beindítását – állítja a Dow Jones hírügynökség.

Az euróövezeti országoknak Weidmann szerint gazdasági reformok bevezetésére és költségvetési konszolidációra van szüksége – ezt a közgazdász még fájdalmas hatások esetén is érvényesítené. A görög segély időt ad a reformok bevezetéséhez, ám nem helyettesíti azokat – hangsúlyozta a szakember. A Bundesbank elnöke beszélt Olaszországról is, amely szerinte még nem aknázta ki növekedési potenciálját, így „saját erőből is képes megoldani problémáit”. Olaszország ugyanakkor Jens Weidmann megfogalmazása értelmében is kockázatos tömegű adósságot halmozott fel.