Jump to content

Cséfalvay: Magyarország elhagyja a válságzónát

2011. 11. 14. 00:00

Cséfalvay Zoltán szerint sikeres volt a magyar gazdaság szanálása - derül ki a politikus Frankfurter Allgemeine Zeitungnak adott interjújából.

Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára interjút adott a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak, amelyben elmondta: a magyar gazdaság szanálása szerinte sikeres volt. A politikus úgy véli: Magyarország már nem hasonlítható össze Görögországgal, hiszen hazánk jelentősen jobb gazdasági pozícióba került a mediterrán országnál.
Az államtitkár kiemelte, hogy a GDP-arányos államadósság mértéke Magyarországon 73 százalékot tesz ki – ez nem éri el a görög arány felét sem. Cséfalvay Zoltán ráadásul erre az évre körülbelül 2 százalékos gazdasági növekedést tervez, míg a görög gazdaság csökkenést könyvelhet el idén.

Szó esett a forint gyengüléséről is, melyet a politikus sajnálatosnak tart. Az árfolyamváltozásokat ugyanakkor Cséfalvay szerint a magyar intézkedések kevésbé befolyásolják a nemzetközi fejleményekhez képest. Az államtitkár többek között ilyen befolyásoló tényezőnek tartja Görögország és Olaszország bizonytalanságait is.Az ingadozás hazánk számára hátrányos, stabil árfolyamra van szükség – hangsúlyozta Cséfalvay Zoltán, aki a gyenge forint exportserkentő szerepét csupán átmeneti előnynek tartja. A politikus a versenyképesség valódi eredőjeként a rugalmas munkaerő-piacot és az adminisztratív korlátok leépítését említette.

Az interjúban szó esett a kötött árfolyamú végtörlesztésről is, a nemzetgazdasági államtitkár ezzel kapcsolatban leszögezze: a kormány alkotmányos kötelessége, hogy a magyarok érdekeit képviselje. Ez Cséfalvay Zoltán szerint egyaránt igaz a megnövekedett magánadósságok és az államadósság esetére. „A végtörlesztés csak egyik eleme a külföldi valutában fennálló kötelezettségekből fakadó negatív következmények enyhítésének” – tette hozzá az államtitkár.

A kormány ezzel beavatkozik a magánjogi szerződésekbe – vetette fel az interjút készítő Michaela Seiser, aki ezzel összefüggésben a német beruházók jogbiztonságának csorbulásáról is kérdezett. Cséfalvay Zoltán szerint viszont a keretfeltételek szignifikáns átalakulás és az állampolgárok széles érintettsége lehetőséget nyújt a magánjogi szerződések módosítására is.