Jump to content

1,4 százalék a negyedéves növekedés

2011. 11. 15. 00:00

A Központi Statisztikai Hivatal által kedden közzétett, harmadik negyedévre vonatkozó GDP-adat nagyjából megegyezik az a nyilatkozó elemzők előzetes várakozásaival, viszont meghaladja az elemzői konszenzust– írja az MTI.

A KSH gyorsbecslése alapján a harmadik negyedévben az előző év hasonló időszakához képest 1,4 százalékkal nőt Magyarország GDP-je, míg a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint az előző negyedévhez képest 0,5 százalékos növekedést könyvelhetünk el.

A gyorsbecslést az Ecostat és a KSH közösen végezte el. Az MTI elemzőket is megkérdezett, akik erre az időszakra 1,3-1,5 százalékos növekedést vártak. Az elemzői konszenzus viszont nem volt ilyen magas: a legtöbben körülbelül 1 százalékos bővülést jósoltak. A takarékbankos Suppan Gergely szerint feltehetően a vártnál magasabb mezőgazdasági kibocsátásnak köszönhető az a kedvező trend, hogy a szezonálisan és munkanaphatásokkal kiigazított növekedés az első két negyedévben is gyorsabb volt a korábban közölt prognózisnál.

A harmadik negyedévben Suppan az ipari termelés gyorsulását, illetve az építőipar és a kiskereskedelmi forgalom marginális növekedését, mint a bruttó hazai össztermék növekedésének lehetséges forrását. A hazai GDP-t ugyanakkor az elemző szerint továbbra is az export húzta. A belföldi fogyasztás ezzel párhuzamosan a magánnyugdíj-pénztári hozamok elköltése miatt stabilizálódott, egyes nagyberuházások pedig javították a beruházások egyensúlyát, ami éves szinten valószínűleg még visszaesést mutat – magyarázta az elemző, aki a következő negyedévben már gyengébb eredményekkel számol.

Suppan Gergely jövőre 0,8 százalékos növekedést vár, míg Árokszállási Zoltán, az Erste Bank elemzője csupán 0,2 százalékos bővülést tart valószínűnek. Árokszállási indoklása szerint a kormány további kiegészítő intézkedéseket hajthat végre. A most közölt adatok nagyjából megegyeznek az Erste közgazdászának előzetes várakozásaival.