Jump to content

Jön az egységes nemzeti kártyarendszer

2011. 11. 15. 00:00

A legnagyobb állami okmánykibocsátó elnöke szerint hivatala évek óta idén először nem termel hiányt, jövőre pedig megkezdik az egységes nemzeti kártyarendszer bevezetését is.

Vetési Iván, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának elnöke a parlament gazdasági és informatikai bizottsága informatikai és távközlési albizottságának keddi ülésén bejelentette: 2012 elején el fog indulni az egységes nemzeti kártyarendszer. Ennek keretében először kormánytisztviselői és az oktatási kártyacsaládot vezetik majd be – tette hozzá a szakember.

A Vetési Iván szerint a jövő év végén már minden állampolgár számára elérhetőek lesznek a személyazonosításra alkalmas kártyát, teljesen viszont csak 8-10 év alatt tudják majd lecserélni jelenlegi okmányokat. A legnagyobb állami okmánykibocsátó elnöke elmondta: a hivatal idén elérte, hogy a korábbi évek hiányai helyett idén nullszaldós költségvetéssel zárjon. Az átalakulás keretében visszaszervezték az előző kabinet alatt kiszervezett informatikai szolgáltatásokat is.

A kormány korábban rendre évi 4-6 milliárd forintnyi hiányt finanszírozott, a kormányváltás évében viszont ezt nem tette meg az adminisztráció. A várható 9,5 milliárdos 2010-es hiányt végül sikerült 6,7 milliárdra szorítani, ezt pedig konszolidálták – magyarázta Vetési Iván. A konszolidáció keretében 4 milliárd forintot a szerkezetátalakítási alapból utaltak át, 2,7 milliárdot pedig a fejezetek között csoportosítottak át.

A hiány visszapótlásának egyik feltétele az volt, hogy a következőkben nem alakulhat ki deficites helyzet úgy, hogy a költségvetési reform megszorításai 2,1 milliárdot a hivataltól is elvontak. A pénzügyi helyzet Vetési Iván szerint a visszaszervezett informatikai feladatoknak és felesleges, túlárazott szerződések megszüntetése miatt stabilizálódott – így idén a zárolások ellenére nullszaldóval számolnak.