Jump to content

Mi az a kombinált megtakarítás?

2011. 11. 15. 00:00

Szeretnéd megtakarításodat egyszerre kockázatos és biztos befektetésben fialtatni? Vagy szeretnéd inkább a félretett pénzedet egyszerre rövid és hosszú távú eszközökben elhelyezni? Ha igen, akkor a kombinált befektetéseket neked találták ki!

A kombinált befektetések lényege, hogy a bank a befektetni kívánt pénz egy részét egyszerű betétben helyezi el, de emellett az eszköz legalább egy másik pénzügyi terméket is tartalmaz. Közös jellemzője a kombinált befektetéseknek, hogy az egyébként elérhető betéti kamatnál magasabb, „akciós” megtérülést kínál, ám ez általában csak egy rövidebb futamidőre – mondjuk fél évre – igaz. Így azonban erre az időszakra gyakorlatilag teljes biztonságban tarthatjuk pénzünk egy részét meglehetősen magas kamatszint mellett.

A kombinált ajánlatok másik felét a legtöbbször befektetési alapok jelentik. Ezek az eszközök ugyan egy a bankbetétnél jóval magasabb hozam elérésének lehetőségét villantják föl, de emiatt természetesen rizikósabb befektetésnek is számítanak. Az alapok hozama ugyanis mindig azok aktuális teljesítményétől függ. Vagyis hiába látjuk, hogy a felkínált befektetési forma az elmúlt években rendre 10 százalék feletti hozamot produkált, ez nem jelent garanciát semmire, az alap értéke ettől még ugyanúgy csökkenhet is, ami a megtakarításunk egy részének elvesztését jelenti. Mindenesetre a befektetési jegyeket 1-2-3 éves időtávra ajánlják, hogy a hozamok ingadozása a hosszabb táv alatt ki tudjon egyenlítődni.

A kombinált eszköz másik felét adhatja egy befektetéssel összekötött (unit-linked) életbiztosítás is, amivel valóban hosszú távú megtakarítási formát választunk ki a bankbetét mellett. Mivel itt már 10 éves időtávról van szó, így ennek kockázata mérsékeltebb, mint a befektetési alapok esetében.

Ugyancsak ajánlhat az adott pénzintézet a kombinált megtakarítás részeként strukturált, vagy más néven függő kamatozású betétet, ahol a magasabb kamat valamilyen előre meghatározott pénz- vagy tőkepiaci változótól függ. Ilyen feltétel lehet például, hogy az euró forintban kifejezett árfolyama az adott időszak alatt nem lép-e ki egy meghatározott árfolyamsávból. Itt azért mindenképpen tisztában kell lennünk azzal, hogy a feltételként meghatározott pénz- vagy tőkepiaci változás mértékét, irányát még a szakemberek is csak legfeljebb valószínűsíteni tudják, a magasabb kamat elérése ezért jelentős kockázatot hordoz magában. Ha a kitűzött feltétel nem teljesülne, akkor az előre megszabott, jóval alacsonyabb kamatot írják jóvá.

A kombinált betétekhez azonban nem mindig kell egy másik befektetési formát választanunk. Akad olyan ajánlat is, ahol az „akciós” betét elhelyezésével egyidejűleg csak egy bankszámlához kapcsolódó műveletet és/vagy szolgáltatást kell igénybe venni. Ebben az esetben azt kell mindig mérlegelni, hogy az újabb szolgáltatásokért kevesebbet kell-e fizetnünk összességében, mint amennyit a bankbetét kamataként kapunk.