Jump to content

Végtörlesztés: A bankok Brüsszelnél tiltakoznak

2011. 11. 15. 00:00

Nyolc nagy európai bank közös levélben tiltakozik Brüsszelnél a magyar kormány intézkedése miatt ,amely lehetővé teszi a devizahitelek kötött árfolyamú végtörlesztését.

A Reuters pénteken közölte: nyolc nagy európai bank vezetője november 14-i keltezéssel levelet írt, amelyben Brüsszel és az Európai Bizottság segítségét kérik a magyar kabinettel szemben a devizahitelek végtörlesztése miatt. A levelet Michel Barnier belső piacért és szolgáltatásokért felelő európai biztosnak címezték.

A Reuters bécsi irodája alapján a bankárok a következőképp érvelnek: a magyar kormány intézkezdései „kirívóan megsértik” jogaikat. A vezetők állítólag a következőképp fogalmaznak: : „Arra kérjük a Bizottságot, hogy sürgős és azonnali lépéseket tegyen az európai uniós alapelvek és az alapvető szabadság(jog)ok megsértésének megállítására”.

A banki vezetők a következőképp szólnak az európai intézményhez, illetve annak képviselőjéhez: „Elkötelezettek vagyunk a párbeszéd folytatása mellett, amelyet már elkezdtünk szolgálataival, és üdvözölnénk támogatását, a Magyarország által elkötelezett egyezménysértések hatékony megállítása és orvoslása érdekében”.

A levelet a hírügynökség szerint a BayernLB, az Erste Group, az Intesa Sanpaolo, a KBC, a Raiffeisen Bank International, illetve anyabankja, a Raiffeisen Zentralbank, az Österreichische Volksbanken,valamint az Unicredit vezérigazgatója és pénzügyi igazgatója írta alá.