Jump to content

Az elemzők most kamatemelésről beszélnek

2011. 11. 16. 00:00

Londoni felzárkózó piaci elemzők keddi helyzetértékelése alapján az MNB előbb-utóbb kamatemelésre kényszerülhet, hiszen a forint „szilárdan” az árfolyamvédelmi kamatemelések sávjában van. A közgazdászok ezzel indokolják, hogy „nem engedheti meg magának sokkal tovább” a kivárás politikáját.

A Capital Economics elemzőinek közép-kelet-európai kamatpolitikai előrejelzése szerint a következő két hónapban a magyar jegybank kamatot emelhet – a védelmi jellegű intézkedést valószínűbbnek tartják, mint annak elmaradását. Az MNB monetáris testülete a cég elemzése szerint legalább egy százalékpontos kamatemelést fog végrehajtani, de akár két százalékpontos kamatmódosítás is elképzelhető – írják.

A kamatemelés előrejelzését ugyanakkor a Capital Economics bonyolultnak minősítette, hiszen az függ a forintárfolyam változásaitól. Az olasz politikai szituáció javulása esetén az elemzők egyébként elkerülhetőnek tartják a kamatemelést, hiszen ez erősítené a forintot és a befektetők kockázatvállalási hajlamát is. Ma ugyanakkor ez „vágyálomnak látszik” – szogezik le.

A forint jelenleg gyengébb, mint a 2008-as 3 százalékpontos emeléskor – mutanak rá a CE szakérpi. Az IMF programjának támogatásával akkor gyorsan visszfordították a radikális kamatmódosítást – teszi hozzá az elemzés. Az IMF-kapcsolatok újraépítését ma politikai akadályok nehezítik, ám a Capital Economics szerint ezek „sem feltétlenül annyira áthághatatlanok, mint ahogy azt több kommentátor véli”.

A Royal Bank of Scotlandnál dolgozó Timoty Ash is kamatemelést lát szükségesek, amennyiben nem veszik fel az IMF-fel a kapcsolatokat, vagy nem használják fel a jegybanki devizatartalékot. Az MNB kamatemelése a lanyha növekedési kilátások miatt „gyűlöletet keltene” – teszi hozzá az elemző.