Jump to content

Fellegi Kínában: Ki kell dolgozni a részleteket

2011. 11. 16. 00:00

Fellegi Tamás szerint a kínai állam képviselőivel és a kínai vállalatokkal megkötött megállapodások után most ezek tartalmának részletes kidolgozásán van a sor.

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter szerdán az MTI-nek Sencsenben elmondta: Sanghajban, Hongkongban és Pekingben megkötött megállapodások után a következő feladat az ezekhez kapcsolódó ügyek részletes kidolgozása
A miniszter szerdán egyhetes kínai útjának utolsó harmadáról tudósított, miután Magyarország képviseletében megnyitotta a sencseni High Tech Fair-t. Az évente megrendezett eseményen Fellegi Vang Jang kunangtongi tartományi párttitkárra, a politikai bizottság tagjával vett részt.

A kiállítás keretében Fellegi Tamásnak alkalma nyílt Sencsen város polgármesterével és különböző vállalati vezetőkkel, kormányzati képviselőkkel tárgyalnia. A magyar politikus tárgyalópartnereit magyarországi látogatásra hívta. A rendezvényen egyébként Magyarország standdal képviseltette magát. Fellegi szerint a magyar-kínai kapcsolatok „olyan szakaszba érkeztek, amelyben meg kell valósítani a megalapozott, ambiciózus elképzeléseket”. Szó esett konkrét tárgyalásokról is: a következő lépés keretében a Kínai Fejlesztési Bankkal való megállapodást fogják aláírni. Ezt a gazdasági vegyes bizottság következő ülése követi majd.

Fellegi Tamás korábban kifejtette: a Kínai Fejlesztési Bankkal tárgyalt arról, hogyan finanszírozzák a Magyarországon megvalósuló kínai fejlesztéseket – ehhez Kína egymilliárd euró keretet biztosít. Egyebek mellett a politikus felkereste Wanhua Industrial Group gyárát, amely a BorsodChem tulajdonosa, tehát hazánk legnagyobb kínai befektetője. A Wanhua vezetőjével és a nemzeti fejlesztési miniszter megtárgyalták, „miként lehet az európai válság közepette a Borsodchem szerepét erősíteni, biztosítani a növekedést és a foglalkoztatási szint fenntartását”.