Jump to content

Rövid távon is érdemes befektetni

2011. 11. 16. 00:00

Talán túlságosan távolinak tűnhet a 30-40 éves időtáv, talán azt is nehéz elképzelnünk, hogy mi magunk hogyan élünk egy-két évtized múlva, így azt sem tudjuk megjósolni, hogy mi lesz a félretett és befektetésre szánt pénzünkkel ennyi év után. A pénzügyi válság kezdete óta sokan nem hisznek a hosszú távú befektetésekben, így inkább rövid távú megoldásokat keresnek.

Rövid távú befektetéseknek az egy évre, vagy annál rövidebb időtartamra szóló lekötéseket nevezzük. Ezalatt leggyakrabban és elsődlegesen a banki lekötéseket, illetve a bankszámlánkon egy adott összeg egy előre meghatározott időtartamra való lekötését értjük. A lekötéssel a pénz tulajdonosa vállalja, hogy az adott időszakban nem nyúl a pénzéhez, azt mindvégig a számlán tartja, ellenkező esetben elesik a bank által ígért kamattól. A legjobb banki ajánlat kiválasztásához nincs szükség különösebb szakértelemre, csak a futamidő hosszát és a bank által ígért EBKM (egységesített betéti kamatlábmutató) nagyságát kell összevetni. Mivel a mutatót a bankok egységes számítási mód alapján kötelesek megállapítani, az egyes ajánlatokat könnyedén összehasonlíthatjuk.

Létezik azért más rövid távú befektetési lehetőség is, például az, ha kincstárjegyet vásárolunk. Kincstárjegynek az egy évnél rövidebb lejáratú állampapírokat nevezzük. Amikor állampapírt veszünk, tulajdonképpen az államnak adjuk kölcsön a pénzünket előre meghatározott időtávra és előre meghatározott kamat ellenében. Az állampapír, és így a kincstárjegy legnagyobb előnye, hogy semmilyen kockázattal nem jár annak megvásárlása, mivel bármikor eladhatjuk, és az állam garantálja, hogy bármikor, amikor szükséges, visszafizeti a pénzünket. A biztonságnak azonban ára van: a rövid távra szóló állampapírok kamata más befektetésekhez képest viszonylag alacsony.

Ha rövidtávú befektetésen gondolkodunk, és merünk nagyobb kockázatot is vállalni, jó megoldás lehet a részvényvásárlás. Részvényekkel tőzsdén akár napi szinten is kereskedhetünk, de egy cég értékpapírjait hónapokig, sőt évekig meg is tarthatjuk. Ez azonban mind közül a legkockázatosabb befektetési forma, mivel a tőzsdei árfolyamok gyakran percek alatt jelentős mértékben megváltozhatnak, és egy részvény értékét nem csak az adott cég teljesítménye, hanem egy sor más körülmény is befolyásolja. Tőzsdén emellett a különböző devizák vagy nyersanyagokkal való kereskedéssel is nyereséghez juthatunk rövid távon. A tőzsdei kereskedés mindenesetre kockázatos vállalkozás, és csak azoknak javasoljuk az ilyen típusú pénzszerzést, akik elég bátrak és olyan spórolt pénzzel rendelkeznek, melynek akár teljes elvesztése sem okozna teljes anyagi csődöt.