Jump to content

Elemzők: Lehetséges az eurózóna szétesése

2011. 11. 17. 00:00

Londoni pénügyi elemzők szerdai helyzetértékelése alapján a piacok már számolnak az euróövezet szétesésének lehetőségével – a szakértők szerint ezt az elmúlt időszak kötvényárazási folyamatai és az euró gyengülése támasztja alá.

Jonathan Loynes, a Capital Economics európai főközgazdásza befektetőknek szánt szerdai elemzése leszögezi: a piacok eddig az eurózóna perifériális részeinek súlyosbodó problémája ellenér „figyelemreméltó hittel” bíztak a közös európai fizetőeszközben. Emiatt a periféria országainak kötvényhuzamai ugyan radikálisan emelkedtek, ám a biztonságosnak tartott centrális országokban továbbra is szívesen fektettek be, emellett az euró „nagyon erős maradt”.

A helyzet megváltozásának lényege Loynes szerint az, hogy a kötvényhozamokra ható nyomás már a központi térségeket is érinti – Franciaország, Ausztria és Belgium hozamszintjei is jelentősen emelkednek. Az euró ezzel párhuzamosan három hét alatt 4 százalékot bukott az amerikai dollárral szemben.

Ez a szakember elemzése alapján arra utal, hogy a befektetők „elkezdtek visszavonulót fújni” az eurózónából. A görög válság kapcsán több európai illetékes ismerte el nyíltan, hogy lehetséges az euróövezetből való kilépés. Ez Loynes szerint legalábbis elbizonytalanított a befektetők korábbi meggyőződését, hogy az euróövezet a technikai, jogi és pénzügyi korlátok miatt nem bomolhat fel.

Ezt a trendet a londoni közgazdász szerint kizárólag a robosztusan teljesítő német kötvénypiac árnyalja – egyes nézetek szerint német központtal akár egy kisebb valutaunió is kialakulhat az esetleges euróhalál után. Az euró felbomlása ugyanakkor még Németországnak is hatalmas károkat okozna, így ez a nézet nem feltétlenül életképes hosszútávon – magyarázza Loynes. A CE mellett egyébként az Economist Intelligence Unit és a Centre for Economics and Business Research friss elemzései is jelentős esélyt adnak az eurózóna szétesésének.