Jump to content

MNB: Szigorodó hitelezés, emelkedő kamatok

2011. 11. 17. 00:00

Az MNB legfrissebb felmérése alapján az idei év utolsó és a jövő év első félévében a nem árjellegű feltételek szigorodása és a kamatok emelkedése lesz tapasztalható - ez a lakossági és a vállalati hitelezésre is igaz.

A jegybank csütörtökön sajtótájékoztató keretében prezentálta legújabb hitelezési felmérését, amely alapján 2011 utolsó és 2012 első negyedévében emelkedni fognak a jelzáloghitelek kamatai. A Magyar Nemzeti Bank októberi adatokon alapuló banki felmérése rámutat: a pénzintézetek a háztartási jellegű hitelek széles körében szigorítani fognak – a kamatok emelése leginkább a jelzáloghitelek esetében lesz tapasztalható. Az elemzés szót ejt a kkv-szektor hitelezéséről is: a hitelképes kis és középvállalkozások csak drágán, 10 százalékos kamat felett tudnak majd hitelt szerezni, így egyre kevesebben tudnak élni a hitelezési konstrukciókkal.

Homolya Dániel, az MNB vezető elemzője kijelentette: a forinthitelek átlagos kamata a vállalati hitelezésben 8,5 százalékos, euróalapú hiteleknél pedig 4 százalék körül mozog – ez jó ideje nem változott. Az elemző ugyanakkor ezt inkább jó hitelképességű vállalati ügyfelek kamatkondícióinak tudja meg. A három hónapos bankközi kamathoz képest a nagyvállalatok 1,5 százalékpontos, míg a kkv-k 3,4 százalékpontos felárral jutnak hitelhez az év utolsó negyedévében. Az irányadó kamat feletti felér a devizahitelek esetében rendre 2,7, illetve 4,3 százalékpont volt.

A nem árjellegű feltételek is szigorodnak, így a fedezetek minősége miatt is szűkül a hitelképes vállalatok köre. Ez azt jelenti, hogy az eddig magasabb kamatszinteken hitelt kapó ügyfelek, már egyáltalán nem találnak finanszírozást a banki piacon – fejti ki Homolya Dániel. A kelet-közép-európai régióban egyébként a balti államokon és Magyarországon kívül a vállalati hitelezés élénkülése tapasztalható.