Jump to content

Új beruházásokról döntött a kormány

2011. 11. 17. 00:00

A kormányszóvivő új beruházásokat jelentett be, amelyek a műemlékvédelemre, a hulladékgazdálkodásra és a vállakozások adminisztrációs terheinek csökkentésére irányulnak.

Giró-Szász András kormányszóvivő csütörtökön a fővárosban közölte: a szerdai kormányülésen döntés született egy 9 és egy 16,1 milliárd környezetvédelmi beruházásról, valamint egy 3 milliárd forintos műemlékfelújítási projektről is. Ezenfelül a kormány elindít egy 400 milliárdos programot is, amely a vállalkozások adminisztratív terheinek csökkentését célozza meg.

A 9 milliárdos beruházás célja a közép-dunavidék hulladékgazdálkodásának fejlesztése, amelyből 7,6 milliárd forintot az EU áll. A program keretében 306 hulladékszigetet, egy átrakót és három válogatót állítanak fel, amely 167 településen 650 ezer ember életminőségét javíthatja – mondja a szóvivő. A másik projekt 1,61 milliárd forintból 103 hulladéklerakó rekultivációját célozza meg Pest-, Csongrád-, Komárom-Esztergom-, illetve Békés megyei helyszíneken. Az 550 ezer embert érintő beruházás költségeinek 85 százaléka származik uniós támogatásból.

A műemlékvédelmi beruházás keretében 3 milliárd forint Új Széchenyi Tervből származó pénzzel támogatják a hatvani Grassalkovich-kastélyra és a hozzá tartozó park restaurációját. Itt fogják kialakítani az országos vadászati múzeumot, valamint egy ökoparkot is. Az adminisztratív terhek 400 milliárdos csökkentése tulajdonképpen az idén bevezetett 105 milliárdos enyhítést fokozza. Ennek keretében létrehozzák az e-vállalkozás internetes felületet is, ahol a vállalkozások komplex ügyintézésére nyílik lehetőség.