Jump to content

A kormány tárgyal az IMF-fel

2011. 11. 18. 00:00

A Nemzetgazdasági Minisztérium pénteken hivatalosan is bejelentette: a kormány elkezdte az EU-val és az IMF-fel vaó tárgyalásokat egy növekedést segítő program kidolgozása érdekében.

A Nemzetgazdasági Minisztérium pénteken bejelentette: a magyar kormány megkezdte az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal a tárgyalásokat. A cél egy olyan megállapodás megkötése, amely segíti a magyar gazdaság növekedését, emellett pedig nem tartalmaz megszorításokat. Az egyezség az NGM szerint 2012 első hónapjaiban születhet meg.

„A magyar gazdaság a piacról finanszírozza magát, nem függünk mások jóindulatától. Ezzel a megújulás korszaka lezárult, most a növekedés korszaka kezdődik, és ehhez minden eszközt igénybe kell vennünk” – magyarázza a minisztériumi közlemény.

A tárgyalásokról szóló első hírek csütörtökön érkeztek, amikor a minisztérium arról beszélt: a kormány és az IMF új típusú együttműködésről kezdtek tárgyalni. Az újszerű megállapodás az NGM szerint nem növeli az államadósságot, hiszen nincs szó hitelszerződésről. A minisztérium inkább egy biztosításhoz hasonlította az esetleges megállapodás tartalmát, amely a befektetői biztonságot növeli és esélyt ad a növekedés beindítására.

A miniszterelnök péntek reggel az MR1 Kossuth Rádióban azt mondta: a nemzetgazdasági minsizter péntek délelőtt fogja bejelenteni az IMF felé a biztosítási típusú megállapodás igényét. Amennyiben nem alakítanak ki új konstrukciót Magyarország számára, akkor a kormány a következő lehetőséget mérlegelhet. Az első konstrukció tulajdonképpen egy rugalmas hitelkertet erős gazdasággal és jó mérleggel rendelkező országok számára, ilyet váltott ki például Lengyelország is.

Az elővigyázatossági hitelkeret megszerzéséhez újfent jó országteljesítményre van szükség, ám ezt azok az országok is megkaphatják akik a rugalmas hitelkeretet átmeneti sebezhetőségek miatt nem kaphatják meg. Az ilyen keretekből nem kötelező hitelösszeget lehívni. A harmadik megoldás a könnytett készenléti hitelkeret lehet – ebben az esetben országra szabott feltételrendszert alakítanak ki, amelyet az IMF rendszeresen ellenőriz. A közelmúltban Románia kötött ilyen egyezséget a valutaalappal.