Jump to content

Hiába takarítasz meg, ha elmegy hitelre

2011. 11. 18. 00:00

Vajon inkább arra van szükségünk, hogy baleset esetére anyagi biztonságot nyújtson családunk számára egy életbiztosítás, vagy inkább egy egyhetes, hitelből finanszírozott nyaralásra valamelyik egzotikus országban? Ezt a kérdést mindenkinek az anyagi lehetőségeihez képest kell mérlegelnie, de egy biztos: a megtakarítás és a hitelfelvétel nem zárják ki egymást.

Közgazdászok szerint az olcsó hitelek korszaka véget ért, és egy ideig nem is várható, hogy hasonló időszak köszönt ránk. Márpedig ilyen helyzetben különösen érdemes megfontolni, mire, és mekkora összegű hitelt veszünk fel. Ha mondjuk lecserélnénk autónkat, és ezáltal újabb banki kölcsönért folyamodnánk, mindenképpen el kell gondolkodnunk azon, hogy a lépés nem várhat-e még egy újabb évet. Ennyi idő alatt ugyanis jelentős összeget tehetünk félre, így pedig kisebb összegű hitelt kell felvennünk.

Nyilván ez nem minden helyzetben engedhető meg, hiszen a következő gyerek megszületésével már nem biztos, hogy elfér a család a jelenlegi lakásában. Amennyiben ennyire megkerülhetetlen a hitelfelvétel, akkor azt lehetőleg ne a meglévő megtakarításunk rovására tegyük. Egy önkéntes nyugdíjpénztári számla, vagy egy befektetéssel összekötött életbiztosítás futamid ejének lejárta előtti feloldásával sokat veszíthetünk.

Persze adódhat olyan helyzet, amikor hozzá kell nyúlnunk az „aranytartalékhoz”. A megtakarításról azonban ilyenkor sem kell feltétlenül lemondanunk, mivel sok pénzintézet kínál befektetéssel kombinált hitelt. Ennek lényege, hogy a kölcsön igénylésével egy időben nyitunk egy befektetési számlát is az adott banknál. Míg alapesetben egy hitelnél törlesztjük a felvett tőkét, és annak kamatát, addig a kombinált hitelnél egy ideig csak utóbbit kell rendeznünk. A tőketörlesztésre fordítandó részt azonban el kell helyeznünk a befektetési számlán, ahol a pénz a futamidő lejártáig felhasználható hozamot termel.

Ez sajnos ugyanakkor nem jelenti azt, hogy emellett ne kellene törlesztenünk a felvett tőkét. Erre is sor kerül, de a konstrukciótól függően vagy a futamidő lejártakor, vagy pedig a törlesztés tizedik, tizenötödik, huszadik évében.

Ugyanakkor nagyon körültekintően kell eljárnunk, ha befektetéssel kombinált hitelben gondolkodunk, hiszen itt nem elég azzal tisztában lennünk, hogy az ajánlott hitelkonstrukció, vagy befektetési forma jó minőségű-e, hanem mindkettő előnyei t és hátrányait pontosan ismernünk kell. Ez az eszköz ugyanis csak akkor működik jól, ha a hitel mellé valóban kellő hozamot biztosító befektetést kapunk. Szakértők szerint azonban nem ajánlott a konstrukció azoknak, akik csak néhány éves lejáratú hitelt vennének föl, mert a kombinált befektetés 15-20 éves időtávon tud megfelelően teljesíteni. Szintén nem érdemes azoknak ezt a típust választani, akik nem tudnak a futamidő első felében a legolcsóbb hitelekhez képest magasabb törlesztést vállalni, mivel ez szintén jellemzi a befektetéssel kombinált hitelt, még ha ez a teljes lejárati idő alatt ki is egyenlítődik.