Jump to content

Megállapodhadnak Görögországgal a bankok

2011. 11. 18. 00:00

A nemzetközi bankok lobbiszervezetének vezérigazgatója szerint néhány héten belül Görögország néhány héten belül megállapodhat magánhitelezőivel az államadósság egy részének leírásáról.

Charles Dallara, a Nemzetközi Pénzügyi Intézet (IIF) vezérigazgatója pénteken közölte: néhány héten belül Görögország és magánhitelezői aláírhatják az adósságleírásról szóló megállapodást. „November vége egy optimista menetrend” – magyarázta a vezérigazgató egy frankfurti bankárkonferencián.

Csütörtökön egyébként egy görög kormányzati illetékes is hasonló kilátásokról beszélt: november végéig legalább egy javaslat el fog készülni. A megállapodás januárban léphet hatályba – állítja Charles Dallara. A nemzetközi bankok lobbiszervezete csütörtökön kezdte meg a tárgyalásokat a görög kormánnyal. A görög adminisztráció néhány államkötvény-tulajdonost már korábban felkeresett, valamint – az IIF-en túl - további tárgyalásokat is terveznek.

Az euróövezeti adósságválság megfelelő kezelését lehetővé tevő intézkedésekről még októberben állapodtak meg az EU-országok állam- és kormányfői. A csomag alapján a bankok és biztosítók le fogják írni görög állammal szembeni követeléseik felét, kürülbelül 100 milliárd eurót. A hitelezők minden 100 euró után 15 euró kézpénzt és 35 eurónyi 30 éves lejáratú görög állampapírt kapnának, amelynek hozamszintje 6 százalék. Az új kötvények a korábbi tervekkel ellentétbe nem kapnának euróövezeti garanciát – ezt váltja fel a készpénzkifizetés eleme.