Jump to content

Negyedmillióan a közmunkaprogramban

2011. 11. 18. 00:00

Több mint negyedmillió ember vett részt idén a kormány által kialakított közmunkaprogramban - a közmunkásokat az önkormányzatok és a programban részt vevő cégek foglalkoztatták.

Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára pénteken Napkoron közölte: a közmunkaprogramokban eddig mintegy negyedmillió ember vett részt. Az államtitkár kifejtette: a program keretében 68 ezren 8 órás munkát kaptak, míg 180 ezren félmunkaidőben jutottak alkalmazáshoz. Mindezen felül 5 ezer embert különböző vállalkozások alkalmaztak regionális foglalkoztatási programok keretében.

Az eddig alkalmazott 253 ezre létszám tovább fog nőni, így az év eleji 220 ezer ember alkalmazását megcélzó tervek jelentősen túlteljesülnek - szögezte le a politikus. A szeptemberben beindított Start programban 15578-an vesznek részt tette hozzá Czomba Sándor. Az államtitkár külön kiemelte Szabolcs-Szatmár-Bereg megye helyzetét, ahol 26 ezren kaptak 4 órás, és 12 ezren 8 órás közmunkát. Ebben a megyében jelenleg is 55 ezer feletti regisztrált álláskeresők száma.

Czomba beszámolt az országos tűzifagyűjtő közmunkaprogram eredményeiről is: 4200 ember dolgozhatott állami tulajdonú erdőkben, míg 1000-en magánerdőkben. A vágástakarítási munkálatok során a közmunkások összesen 8800 köbméter fát takarítottak be – ezt kedvezményesen értékesíteni fogják 4000 rászoruló családnak. A rászorultak így a piaci ár töredékéért veheti meg a fűtéshez szükséges fát. Ilyen programot már tavaly is elbonyolítottak, ám a magánerdőket akkor még nem vonták be az akcióba. Sárvári János, a Magánerdő Gazdálkodók Országos Szövetsége szerint a magánerdőkben dolgozó 1000 közmunkásnak sikerült mintegy 2200 köbméter tűzifát összegyűjtenie.