Jump to content

Elemzők: Az IMF nem lesz túl kemény

2011. 11. 21. 00:00

A felzárkózó piacokat vizsgáló londoni elemzők szerint az IMF nem fog túl kemény költségvetési feltételeket szabni a Magyarországgal való tárgyalások során, a kormány pedig minél rugalmasabb feltételek kialakítására törekszik majd.

Londoni felzárkózó piaci elemzők vasárnapi helyzetértékelése alapján a Nemzetközi Valutaalap „nem lesz nagyon követelőző” a magyar kormánnyal a költségvetéssel kapcsolatban. A közgazdászok szerint nagyjából kétharmadnyi esély van arra, hogy a kabinet megállapodást tud majd kötni az IMF-fel. Ennek végső formája ugyanakkor a piaci szituáció alakulásától függ – teszik hozzá.

A JP Morgan Chase Bank londoni részlege úgy véli: a megállapodás célja alapvetően a bizalomerősítés lesz – ez egy államadósságot nem növelő új típusú együttműködés elővigyázatossági megállapodás keretében jöhet létre. Ebben szerintük benne lesznek „egy normál IMF-program szokásos előírásai”, a szándéklevélhez és a negyedéves lebontású teljesítménycélokhoz azonban nem társul majd folyósítási menetrend.

A bank elemzői nem gondolják, hogy „Magyarországnak sok további teendője lenne a költségvetési konszolidáció terén”, ezért – tekintettel az eurózóna válságára – az IMF „viszonylag kevéssé lesz követelőző a költségvetési fronton”. A magyar kormány bankszektorral kapcsolatos intézkedéssorozata viszont „valószínűleg vitatott terület lesz” – szögezik le. A JP Morgan összességében a 65 százalékos esélyt látnak az egyezség 2012. eleji ratifikálására.

Az Eurasia Group globális politikai-gazdasági kockázatelemző csoport úgy véli, hogy a kormány törekedni fog olyan IMF-egyezség létrehozására, mely beilleszthető az eddigi kormányzati gazdaságpolitikai narratívába. Ennek értelmében a csoport szerint a kormány a kevés kondícióval járó rugalmas hitelkeret kialakítását próbálja majd elérni. A magyar kormány pozíciót egyébként erősíti a devizatartalékok növekedése és a folyómérleg többlete – állítják a kockázatelemzők. Az IMF-tárgyalásokba a kormány az Eurasia elemzése alapján nem ment volna bele, ha ahhoz további megszorításokra lenne szükség.