Jump to content

IMF: Magyarország hivatalosan is tárgyalna

2011. 11. 21. 00:00

A magyar kormány immár hivatalosan is jelezte tárgyalási és megállapodási szándékát az IMF és az Európai Bizottság felé - erről mindkét érintett szervezet közleményt adott ki.

Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója hétfőn közölte: szervezete megkapta a magyar kormány felkérését egy pénzügyi egyezség megkötése érdekében. A vezérigazgató elmondta: a magyar kabinet elővigyázatossági jellegű megállapodást kíván kötni az Európai Bizottsággal és az IMF-fel.

A nemzetközi szervezet vezetője elmondta: az IMF budapesti delegációja éppen delegáció a szervezet statútumának IV. cikkelye szerinti éves országjelentés ügyében tárgyal – ebből fakadóan a szóbanforgó delegáció új megállapodásról nem egyeztethet. A budapesti IMF-képviselők és a valutaalap igazgatósága a jelenleg zajló tárgyalások után Washingtonban fognak egyeztetni az új megállapodásról. Az országjelentésről szóló tárgyalásokat később folytatják hazánk fővárosában – derül ki Lagarde közléséből.

Az Európai Bizottság is közleményt adott ki, amelyből kiderül: a magyar kormány szándékai szerint az esetleges európai támogatások célja mindenképp az elővigyázatosság lenne. A magyar kérést az EU-tagországokkal és az IMF-fel kooperálva fogják elbírálni – tette hozzá az EB. Az EB brüsszeli szakemberei már befejezték a két héten át tartó, a 2009. évi hitel-megállapodás utóvizsgálatával kapcsolatos budapesti munkájukat.