Jump to content

Az NGM tárgyalt a Hiteltársulással

2011. 11. 22. 00:00

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerdán bejelentette: a nemzetgazdasági miniszter kedden ismét egyeztetett a Hiteltársulás nevű civil hálózat vezetőjével. A konzultáció során Doubravszky György ismertette Matolcsy Györggyel a Hiteltársulás összegyűjtött javaslatait.

Az NGM közleménye szerint a Hiteltársulás és minisztérium ezt követően is közös munkacsoportban keresi a bajba jutott devizahiteleseken segítő megoldásokat. A civilek eddig körülbelül 2000 javaslatot adtak át a nemzetgazdasági miniszternek – ezt követően a közös szakmai stáb fogja megvizsgálni a beérkezett ötleteket.

A nemzetgazdasági tárca és a Hiteltársulás továbbra is közös célokat tűz ki maga elé: az információk alapján megoldást akarnak találni az 1 millió devizaadósság miatt veszélyeztetett háztartás helyzetére. Doubravszky György kijelentette: a találkozón többek között elvi egyetértés született a Webbank megalapításáról. Az új típusú pénzintézetben az állam állítólag 49 százalékos, a civilek, magánemberek pedig 51 százalékos tulajdonnal rendelkeznek majd. A Webbank egyébként „állami-civil” fapados bankként működne.

Doubravszky úgy véli: a bank megalapítása mind az emberek, mind az állam számára előnyöket biztosítana, valamint jelentős civil tőkét is tudnának biztosítani hozzá. Ez a vezető szerint ma a legjobb megoldásnak számít a devizahitelesek gondjaira.

A civilek képviselője kérte a minisztert, hogy a kormány vagy a PSZÁF készítsen el egy egységes végtörlesztési nyomtatványt, ami minden bankban egyformává teszi ezt a dokumentumot. Doubravszky szerint a december végi végtörlesztés bejelentési határidejét nem szabad módosítani, viszont a végtörlesztés 60 napos határidejét meg kellene hosszabbítani.