Jump to content

Ismét leminősítették Görögországot

2011. 11. 22. 00:00

Újból leminősítették Görögországot – ezúttal a kínai Dagong hitelminősítő sorolta alacsonyabb kategóriába Görögország adósságát. A „feltörekvő” hitelminősítő úgy véli: az ország masszív hitelátütemezésre szorul és elvesztette fizetőképességét.

A Dagong döntése nyomán a hosszú lejáratú államadós-besorolást kedden CCC-ről a csődközeli C szintre csökkentették. A CCC minősítést egyébként június óta birtokolta a mediterrán ország , az adósbesorolás előtte BB volt.

A kínai hitelminősítő Görögországban jövőre 7,2, 2013-ban pedig 6,8 százalékos GDP-csökkenéssel számol. Ezért középtávon is nehéz lesz lendületbe hozni a gazdaságot - teszik hozzá. „Nőttek a társadalmi feszültségek... drámaian gyengült a görög kormánynak az a képessége, hogy irányítása alatt tartsa a gazdasági és társadalmi folyamatokat. Ez megnehezíti az uniós mentőeszközök bevetését” – fejtette ki a Dagong.

Amentőhitelek magas kamatterhet rónak az eladósodott országra, így Görögországot a Dagong szerint az európai mentőcsomag sem fogja megmenteni, az államadósság növekedése nem tud majd fenntarthatóvá válni.

A kínai cég egyébként egyre többször hívja fel magára a figyelmet azzal, hogy a nagy globális hitelminősítőktől markánsan eltérő véleményt fogalmaz meg. A vállalat a világ 60 országában van jelen, amelyből 26 európai, 23 ázsiai és csendes-óceáni, 10 észak- és dél-amerikai, 6 pedig afrikai. A Dagong egyelőre nem világpiaci tényező, ám fellépése jelzi: Kína befolyásszerzésre törekszik a globális pénzügyekben is.