Jump to content

Merkel: Nem kell eurókötvény

2011. 11. 23. 00:00

Angela Merkel szerint a Jósé Manuel Barroso nevéhez köthető eurókötvény sem az euróválságot, sem az európai adósságválságot nem képes megoldani.

Angela Merkel német kancellár szerdán a Bundestag költségvetési vitájában elhangzott beszédében kijelentette: az Európai Bizottság elnöke által szorgalmazott eurókötvény sem az euróválság, sem az európai adósságválság kezelésére nem alkalmas. A magas kamatok miatt egyébként Németország valószínűleg a kötvénykibocsátás egyik fő vesztese lenne – írja az MTI.

Merkelhez hasonlóan gondolkodó német elemzők szerint az eurókötvények nem járulnánk hozzá a szuverén adósságok csökkentéséhez, viszont az eszközzel növelni lehetne a tagországok kötelezettség- és felelősségvállalásait. A német kancellár által kritizált José Manuel Barroso éppen szerdára ígérte, hogy ismereti az eurókötvény bevezetésével kapcsolatos koncepciót.

A kancellár úgy véli: a válság megoldásához erősíteni kell az Európai Központi Bank függetlenségét. Ezzel párhuzamosan Merkel elutasítja, hogy az EKB közvetlenül anyagilag támogassa az adósságprobléma megoldását. „Az EKB mandátumát nem szabad megváltoztatni” – magyarázta.

A német vezető ugyanakkor haladéktalanul megváltoztatná az európai szerződéseket, köztük a Lisszaboni szerződést is –ez szerinte lehetővé tenné a „notórius” adós államokkal szembeni határozott lépéseket. Merkel csak abban az esetben támogatja a görög mentőcsomag következő részletének utalását, amennyiben Lukasz Papademosz kormányának összes pártja aláírja a szanálási programot.