Jump to content

Bloomberg: Az EKB finanszírozná a válságkezelést

2011. 12. 02. 00:00

A Bloomberg üzleti hírcsatorna értesülései alapján az Európai Központi Bank 200 milliárd euróval (270 milliárd dollár) támogatja az európai válság kezelését. Az összeget – az állítólag az ügyet jól ismerő forrás szerint – a Nemzetközi Valutaalapon keresztül folyósítják.

Az értesülés nyilvánosságra kerülése után a magyar forint is erősödött az euróval szemben: 304 forintról 301,61 forint közelébe az euró ára. A frank árfolyama 245,97 forintról 244,29 forintra esett. Az euró dollár jegyzése ezzel párhuzamosan 1,3492 dollárról 1,3509 dollárra nőtt. A kezdeti erőteljesebb elmozdulásból később valamennyi árfolyam leadott.

A hírcsatorna információit más médiumok nem erősítették meg és a témában az EKB sem adott ki közleményt. A Bloomberg informátora ugyanakkor állítja: az euróövezeti pénzügyminiszterek november végi találkozóján döntöttek az EKB IMF-en keresztül végrehajtott finanszírozásának előkészítéséről. Az egyeztetésen állítólag Mario Draghi, az EKB elnöke is jelen volt.

Az új terv Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz kapacitásbővítésének sikertelensége miatt került a tárgyalások középpontjába – tájékoztatott a Bloomberg. A források szerint az EKB Spanyolországnak és Olaszországnak finanszírozna egyes elővigyázatossági hitelkereteket.

Egyes elemzők szerint a közös IMF-EKB konstrukció oka az lehet, hogy az Európai Unió alapszerződése tiltja, hogy az EKB közvetlenül finanszírozza az euróövezeti tagállamok költségvetéseit. Ugyanez az alapszerződés viszont megengedi azt, hogy az EKB nemzetközi intézmények rendelkezésére bocsásson bizonyos összegeket. A másik lehetséges ok az, hogy a közvetlen folyósítások ösztönzőt jelentenének arra, hogy az EKB módosítsa a kamatfeltételeket.