Jump to content

Matolcsy: Csökkenteni kell az adósságot

2011. 12. 07. 00:00

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a szerdai kormányszóvivői sajtótájékoztatón leszögezte: hazánk gyorsabban és fegyelmezettebben csökkenti államadósságát, mint az euróövezet tagállamai.

A politikus szerint a stabilitási törvénytervezet legfontosabb eleme az a jogszabály, amely előírja az államadósság csökkentését. A szuverén adósságot egészen addig csökkenteni kell, amíg Magyarország bruttó hazai terméke nő – tette hozzá Matolcsy, aki szerint Magyarországon 2012-ben 0,5 és 1 százalék közötti GDP-növekedésre lehet számítani.

Az államadósság 2015-re re GDP-arányosan 65 és 70 százalék közötti szintre fog csökkenni, 2020-ban pedig 50 százalék körüli adósságszintre lehet számítani – állítja Matolcsy György. A miniszter emellett közölte: Simor Andrást, a jegybank elnökét arra kéri, hogy gondolja át, hogy a Magyar Nemzeti Bank milyen monetáris eszközökkel tudja serkenteni a hazánk GDP-jének növekedését.

A tájékoztatón Giró-Szász András kormányszóvivő leszögezte: a jogszabályi garanciákat közpénzügyi rendszer minden területére ki kell terjeszteni. Ennek célja Giró-Szász szerint gazdasági élet kiszámíthatóságának támogatása. A következő időszaknak a növekedésről kell szólnia, amelyben mind az állam gazdasági szerepvállalása, mind az egyes gazdasági szektorok jelentősége átrendeződik – magyarázta a kormányszóvivő.

Matolcsy egyébként úgy véli: az államadósság csökkentése kizárólag abban az esetben indokolt, ha tartósan (egy éven keresztül) és jelentősen csökken Magyarország gazdasági teljesítménye. A stabilitási törvény a nemzetgazdasági miniszter szerint meghatározza többek között a az önkormányzati adósság keletkezésének szabályait, az Államadósság Kezelő Központ jogállását, a Költségvetési Tanács működésének részletes szabályait, a közteherviselés szabályait, valamint a nyugdíjrendszerre vonatkozó alapszabályokat is.