Jump to content

Barroso az euró megmentésére szólít fel

2011. 12. 08. 00:00

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke a pénteki EU-csúcsértekezlet arra szólította fel az uniós tagállamok állam- és kormányfőit, hogy tegyenek meg mindent az euró megmentése érdekében.

A politikus csütörtökön Marseille-ben az Európai Néppárt kongresszusa kapcsán beszélt a pénteki brüsszeli csúcs rendkívüli fontosságáról. „Rendkívül fontos, hogy az egész EU mutassa meg: az euró megmarad” – magyarázta a politikus.

Az Európai Néppárt kongresszusán egyébként fel fog szólalni a francia elnök és a német kancellár is – ez az esemény számít a konzervatív pártokhoz tartozó uniós állam- és kormányfők utolsó egyeztetésének a brüsszeli EU-csúcsértekezlet előtt. A Marseille-ben lebonyolított rendezvényen több kétoldalú megbeszélést is tervbe vettek, így Angela Merkel és Nicolas Sarkozy találkozóját is.

A Financial Times Deutschland értesülései szerint az euróövezet pénzügyi gondokkal küzdő tagállamait dupla mentőövvel védenék meg – egyszerre működnek az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszközt (EFSF) és az Európai Stabilitási Mechanizmust (ESM) is. Ezzel párhuzamosan az üzleti lap szerint az euróövezeti országok által az IMF-felé befizetett összegek mértékét is növelnék, ami lehetővé tenné a rászoruló államok jelentősebb IMF-támogatásait.