Jump to content

PSZÁF: Fel kell tőkésíteni a bankokat

2011. 12. 13. 00:00

Szász Károly, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elnöke kedden az MTI-nek leszögezte: minél hamarabb emelni kell a bankok hitelezési kockázatára vonatkozó tőkekövetelményeket. A szervezet a kapcsolódó javaslatot már megküldte a nemzetgazdasági miniszternek – tette hozzá az elnök.

A szakember szerint a bankrendszer tőkehelyzetének stabilizálása fontos lenne a további leminősítések elkerülése érdekében és az IMF-fel folytatott tárgyalások miatt is. Szász mindazonáltal úgy véli: a magyar pénzügyi rendszer stabil és biztonságos ugyan, viszont eljutott kockázattűrő és teherbíró képességének határára, emiatt pedig egyre több repedés bukkan fel rajta. Aggodalomra összességében nincs ok, viszont a pénzügyi-gazdasági válság és pénzügyi közvetítőrendszerre ható különböző itthoni intézkedések együttes hatása már látszik – magyarázta a PSZÁF elnöke.

Szász emlékeztetett: a különböző európai szabályozó szervek a válság kitörése óta folyamatosan jelzik, hogy a bankok tőkehelyzetét meg kell erősíteni. A közgazdász e jelzések között említette az évente elvégzett stressz-teszteket is – ezek keretében extrém feltételek között vizsgálják a bankszektor teherbíró képességét.

Legutóbb az Európai Bankhatóságtól érkezett ilyen jelzés – állítja Szász Károly. Az EBA 9 százalékban állapította meg a 71 legfontosabb európai bank esetében hitelezési kockázat tőkeszükségletének mértékét. Ez tartalmazza a szuverén kockázatokra már megképzett értékvesztéseket is.


A magyar bankok számára előírt tőkemegfelelési mutató jelenleg 8 százalékos – ez Szlovákián kívül az összes közép-kelet-európai ország hasonló mutatójánál alacsonyabb. A szabályozói tőkekövetelményt Bulgáriában és Szerbiában 12, Romániában és Horvátországban pedig 10 százalékon állapították meg.