Jump to content

Emelkedett a jegybanki alapkamat

2011. 12. 20. 00:00

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa kedden 50 százalékkal megemelte a jegybanki alapkamatot - az irányadó kamatláb ezzel 7 százalékra emelkedett.

Az MNB Monetáris Tanácsának közleménye alapján a kamat emelését az inflációs és növekedési kilátásokon túl az indokolta, hogy az elmúlt időszakban romlott Magyarország kockázati megítélése is. Amennyiben betartják a szigorú monetáris kondíciókat, akkor 2013 elején elérhetővé válik az inflációs cél – tette hozzá a testület.

A tanács 2012-ben stagnáló gazdaságra számít, 2013-tól viszont szerintük megindulhat a növekedés. A forint elmúlt időszakban tapasztalható gyenge árfolyama egyrészt rontja az inflációs kilátásokat, másrészt sérülékenyebbé teszi a pénzügyi rendszert is – magyarázza a közlemény.

A bérezéshez kötődő kormányzati intézkedéseknek a Monetáris Tanács szerint nem lesz számottevő hatása, mivel a bérkompenzáció tompítja a minimálbér-emelés hatását a vállalati bérköltségekre. E testület ezzel szemben úgy véli, hogy az áfát és a jövedéki adót érintő intézkedések jövőre számottevő mértékben növelhetik az inflációt.

A Monetáris Tanács emlékeztet: az euróválság miatt a bankok csak jelentős többletköltség árán tudják megújítani külföldi forrásokat. Ez a hitelfeltételek szigorodásához vezethet, amely a kedvezőtlenebb konjunkturális kilátásokkal párosulva vissza foghatja jövőre a beruházási aktivitást. A tanács ugyanakkor üdvözölte azt a megállapodást, amelyet a kormány és Bankszövetség a múlt héten írt alá.