Jump to content

A Fed szigorítana a banki szabályokon

2011. 12. 21. 00:00

A Fed – az amerikai jegybank – kedden a Dodd-Frank pénzpiaci kerettörvény egyik elemként beterjesztett egy javaslatot, amelynek célja a legnagyobb bankok kockázatvállalásának korlátozása. A jegybank úgy véli: e pénzintézetek rendszerkockázati jelentőséggel bírnak.

A javaslat értelmében azon pénzintézetek számár írnának elő a korábbinál keményebb szabályokat, amelyek 50 millió dollárt meghaladó eszközértékűek. Az új szabályok a biztosítókat, alapkezelőket és fedezeti alapokat is érinti majd, ugyanakkor a Fed arról nem közölt információkat, hogy e szolgáltatok milyen kritériumok alapján minősülhetnek rendszerkockázati jelentőségűnek.

Az amerikai javaslat számos ponton analógiákat mutat az új európai pénzpiaci szabályozással. A Fed által előterjesztett szabályok meghatároznák, hogy a nagy bankok mennyi likvid eszközt kötelesek tartani, milyen határokig kölcsönözhetnek, és hogy miként kezeljék kockázataikat. E pénzintézetek évente egy stresszvizsgálaton is keresztülmennének, amelyet a Fed fog elvégezni.

A javaslat egy olyan feltételrendszert is felállít, amely megállapítja, hogy mikor jutnak bajba az egyes bankok és egyéb pénzintézetek. A formális feltételek bekövetkezése esetén a vállalatok óvintézkedések végrehajtására lennének kötelezhetőek.

Az USA jegybankja március végére vár visszajelzést a közzétett javaslatról. Amennyiben ezt a törvényhozás elfogadja, az új szabályozás egy évvel később lépne hatályba. A Fed szabályait harmonizálták a nemzetközi Basel III szabályozással – ez a világ bankjai felé állít szigorúbb szabályrendszert. A Basel III alapján a világ 29 legnagyobb, rendszerkockázati jelentőségű bankjának 1-2,5 százalékponttal magasabb tőkemegfelelési kritériumot kell teljesítenie.