Jump to content

EKB: 489 milliárd eurós eszközkihelyezés

2011. 12. 21. 00:00

Az Európai Központi Bank 489,19 milliárd eurót helyezett ki az új, hároméves likviditási eszköz első tenderén - ez jóval meghaladja az előzetes várakozásokat. Az elemzők a tendert megelőzően átlagosan 250 milliárd eurós eszközkihelyezést jósoltak, a becslések a 150 és 600 milliárd euró közötti sávban mozogtak.

Az EKB szerdai tájékoztatása alapján a tenderen 523 euróövezeti bank vett részt. A pénzintézetek felé kihelyezett 489,19 milliárd euró az EKB történetében a legnagyobb egyszeri likviditásfolyósításnak számít. Egy 442 milliárd eurós lehívásra 2009 júniusában már sor került - ennek formája egy egyéves aukció volt.

Szerdán egy háromhavi tendert is tartottak, amelyen 72 pénzintézet felé összesen 29,74 milliárd eurót helyezett ki az EKB. A likviditási eszközt egyes piaci vélemények bújtatott mennyiségi enyhítésnek tartják, hiszen az újonnan kihelyezett forrásokat a bankok kötvénypiaci vásárlásra fordíthatják. Ezzel a pénzintézetek megmenthetik az euróövezeti államokat, közvetve pedig saját magukat is – állítja az érvelés.

A törekvéset az korlátozhatja, hogy az euróövezeti bankok óvakodhatnak a kockázatosabbnak ítélt európai eszközök vásárlásától, hiszen szigorodtak a tőkemegfelelési kritériumok. A tőkemegfelelési mutató számítása során az eszközállományt kockázati súlyozással veszik figyelembe – szükségessé válik tehát a kockázatosabb papírok magasabb tőkefedezete.

Az EKB következő hároméves likviditási tenderére február 29-én kerülhet sor. Az új hároméves lejáratú tendert az euróövezet központi bankjának december eleji javaslata alapján hirdették meg. A tender célja a bankszektor középtávú likviditási gondjainak enyhítése.