Jump to content

Németh Lászlóné lehet a fejlesztési miniszter

2011. 12. 21. 00:00

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője az MTI-vel közölte: A kormányfő Németh Lászlónét fogja javasolni a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vezetőjének.

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán bejelentette az Országgyűlés elnökének, hogy Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszterré történő kinevezésére javaslatot tenne a köztársasági elnöknél. A parlament vezetőjét ezért Orbán arra kérte, hogy tegye meg szükséges intézkedéseket Németh Lászlóné miniszterjelölti bizottsági meghallgatásához.

Az NFM élére kinevezendő politikus jelenleg a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) vezérigazgató-helyettese és az igazgatóság belső tagja. A minisztériumot korábban vezető Fellegi Tamás december 8-án jelentette be, hogy a fejlesztési tárca vezetéséről feladatainak sokasága miatt lemond.

Fellegi Tamást december 15-i hatállyal tárca nélküli miniszterré nevezték ki – a volt tárcavezető feladata az IMF-fel és az EU-val megkötendő pénzügyi keretmegállapodások előkészítése, illetve a külföldi pénzintézetekkel való kapcsolattartás. Fellegi feladata továbbá az is, hogy javaslatokat tegyen „az országgal szembeni pénzügyi támadások visszaverése érdekében szükséges intézkedésekre”.

Fellegi Tamás IMF-delegációjának tagja Rogán Antal, az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke és Pleschinger Gyula pénzügypolitikáért felelős államtitkár, valamint Karvalits Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke.