Jump to content

600 bázispont felett a magyar CDS-árazás

2011. 12. 22. 00:00

A CMA DataVision londoni piaci adatszolgáltató csoport kimutatás alapján a magyar szuverén kötvények nem teljesítővé válásának rizikójára köthető határidős biztosítási csereügyletek (CDS – Credit Default Swaps) középárfolyama a szerda esti 570,8 bázispontos zárás után csütörtökön 612 bázispont körül mozgott.

A csütörtöki londoni kereskedésben tapasztalható magyar CDS-árazás praktikusan azt jelenti, hogy egységnyi, tízmillió euró ötéves magyar államkötvényre jelenleg valamivel 610 ezer euró feletti éves középárfolyamon lehet határidős törlesztésbiztosítási tranzakciókat végrehajtani. Ez nagyjából 40 ezer euróval drágább az előző napi záróárfolyamnál.

A magyar államkötvényekre vonatkozó CDS-ügyletek legutóbb november végén érték el ezt a szintet – akkor 650 bázisponthoz közeli árfolyamrekordokon lehetett törlesztésbiztosítási ügyleteket kötni. Az árazás ezt megelőzően legutóbb 2009 márciusában érte el előző csúcsát – az ötéves kötvényfutamidőre akkor 630 bázispontos középárfolyam vonatkozott.

Az utóbbi hetekben folyamatosan 600 bázispont alatti magyar CDS-árfolyam volt tapasztalható. A CDS-árazás mércéje alapján a piac jelenleg Magyarországnál is kockázatosabb országnak tart olyan perifériális euróövezeti országokat, mint az 1080-bázispontos CDS-árazást tapasztaló Portugália, vagy a 720 bázispontos középárfolyamon forgalmazott ír törlesztésbiztosítási csereügyletek.