Jump to content

Az S&P leminősítette Magyarországot

2011. 12. 22. 00:00

A Standard & Poor’s nemzetközi hitelminősítő szerdán megvonta Magyarország befektetésre ajánlott szuverén adósbesorolását – tájékoztatott az MTI.

A londoni hitelminősítő döntése értelmében a hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló magyar államadósság besorolását az eddigi „BBB mínusz/A-3”-ról egy fokozattal „BB plusz/B”-re változtatták. Ez egy fokozatú leminősítést jelent, az S&P ugyanakkor érvényesítette a további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátásokat is.

A cég ezzel párhuzamosan a magyar adósosztályzatokat levette a negatív előjelű felülvizsgálati listáról – még november 11-én jelentették be Magyarország ilyen jellegű megfigyelését. A szerda este bejelentett negatív kilátás ennek szerepét veszi át. A Standard & Poors döntésével immár két nagy nemzetközi hitelminősítő helyezte hazánk szuverén adósbesorolását a befektetésre nem ajánlott kategóriába – korábban a Moody´s Investors Service is leminősítette Magyarországot.

Az S&P szerdai indoklása alapján gyengül a magyar gazdaságpolitika kiszámíthatósága, amely részben hivatalos intézkedéseknek tudható be. Az intézkedések hogy kérdéseket vetnek fel a felügyeleti szervek függetlenségével kapcsolatban, és bonyolultabbá teszik a működési környezetet a befektetők számára – magyarázta a hitelminősítő.

A magyarázat szerint az alkotmányban és egyes független intézmények működési szabályaiban eszközölt változtatások gyengítették Magyarország intézményrendszerének hatékonyságát. Az S&P többek között a jegybank és az Alkotmánybíróság működési környezetében, illetve struktúrájában bekövetkezett átalakulást tartja problémásnak.