Jump to content

Hogyan válasszunk bankszámlát?

2011. 12. 22. 00:00

Ma már a magyar idősek közel felének a bankszámlájára érkezik a nyugdíja. A bankok szerint az elmúlt néhány évben fokozódott a nyugdíjasok pénzügyi tudatossága, egyre több idős nyit számlát, használ bankkártyát és veszi igénybe az egyéb banki szolgáltatásokat. A pénzintézetek is egyre nagyobb figyelmet fordítanak a nyugdíj előtt állókra, és a nyugdíjasokra.

Egyre több bank ismeri fel azt a tényt, hogy az idősebb korosztálynak sajátos igényei vannak, ezért igyekeznek kifejezetten az ő elvárásaiknak megfelelő szolgáltatásokat és speciális számlacsomagokat biztosítani. Érdemes utánajárni, hogy az egyes pénzintézetek milyen szolgáltatásokat nyújtanak, és milyen kedvezményeket biztosítanak, mert egy jó döntéssel akár több ezer forintot is spórolhatunk.

A bankok nagy része kedvezményes számlavezetési díjat számít fel az idősebb ügyfelei számára abban az esetben, ha a nyugdíjukat hozzájuk utaltatják. Emellett gyakori, hogy havonta egy-két alkalommal ingyenessé teszik a készpénzfelvételt is a számláról. Egyes bankok magának a bankkártyának a díját is átvállalják az ügyféltől.

Azok az idősebb ügyfelek pedig, akik nyitottak és érdeklődőek a mai technikai vívmányok iránt, saját számítógépük segítségével otthon is rendezhetik anyagi ügyeiket. Az interneten keresztül végzett banki tranzakciókkal a fárasztó sorban állás alól is mentesülhetnek az idősebb ügyfelek. Néhány kattintással anélkül befizethetik a számláikat, hogy egyáltalán ki kellene tenniük a lábukat a lakásból. Így a nyugdíjasoknak is több idejük maradhat a családtagjaikra, a barátaikra, a hobbijaikra.

Egyes bankok vonzó kamatokat is biztosítanak nyugdíjas ügyfeleiknek. A pénzintézetek tisztában vannak azzal, hogy az idősek az átlagnál jobb megtakarítók, bevételeik nagy részét képesek félretenni. Sok banknál a lekötött betétek aránya az idősek bankszámlái esetében az egyik legmagasabb. Ezt felismerve a pénzintézetek igyekeznek olyan vonzó kamatot ígérni, amely meggyőzi őket, hogy náluk nyissanak bankszámlát, és hozzájuk utaltassák a nyugdíjukat.

Egyes bankok olyan speciális szolgáltatásokkal is igyekeznek az idősebb korosztály igényeinek megfelelni, mint a nap huszonnégy órájában díjmentesen hívható orvosi tanácsadó vonal. A bank ügyfelei bármikor bármilyen panasszal, kérdéssel fordulhatnak a tanácsadó szolgálat szakorvosaihoz. Ez is egy olyan, kifejezetten az idősebb ügyfelek számára létrehozott szolgáltatás, amely azt jelzi, hogy a bankok számára nemcsak az ügyfelek pénze, de az egészsége és kényelme is fontos.