Jump to content

MNB-törvény: Az EKB továbbra is aggódik

2011. 12. 22. 00:00

Az Európai Központi Bank csütörtökön újból megfogalmazta aggodalmait a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény módosítási javaslatai kapcsán.

Az Európai Központi Bank csütörtökön sajtóközleményt publikált honlapján, amelyben leszögezi: a magyar jegybanktörvény 18 hónapon belüli három jelentős módosítása nem összeegyeztethető a jogbiztonság elvével.

Az EKB szerint jelenlegi módosítási tervek érintik a Magyar Nemzeti Bank függetlenségét. A szervezet arra kéri a magyar hatóságokat, hogy tegyenek eleget kötelezettségüknek: a jegybankkal kapcsolatos törvénykezés során konzultáljanak az EKB-val.

Az az MNB döntéshozó testületei összetételének állandó változtatása, a monetáris tanács tagjai, valamint az alelnökök számának esetleges emelése az EKB szerint felveti azt a kérdést, hogy az esetleges új szabályozás alkalmas lesz-e a jegybank függetlenségének csorbítására.

Az euróövezet központi bankja azt is sérelmezi, hogy az új tervezet miatt a jegybankelnök hatásköre kapcsán is sérülne a jegybanki függetlenség elve, hiszen olyan elnököt neveznének ki, amely az MNB elnöke fölé lenne rendelve. Ez áthágná a Központi Bankok Európai Rendszere alapokmányának a nemzeti központi banki elnökök elbocsátásának lehetséges okairól szóló rendelkezéseit is – teszik hozzá.

A közlemény arra is felhívja a figyelmet, hogy az alkotmányos törvényjavaslatból nem derül ki egyértelműen, hogy a PSZÁF és az MNB esetleges összevonását milyen módon hajtanák végre.