Elkészült a magyar termék rendelettervezet
A Vidékfejlesztési Minisztérium pénteken bejelentette: A tárca elindította a most elkészült magyar termék rendelettervezet uniós notifikációs eljárását. A minisztérium által kidolgozott tervezet célja az élelmiszerek önkéntes jelölésének szabályozása.
A cél az, hogy a termékek pontos tájékoztatást nyújtsanak eredetükről, minőségükről és készítési módjukról is – olvasható a minisztériumi közleményben. A tervezetet Brüsszelben is vizsgálják – az uniós felülvizsgálat akár fél évet is igénybe vehet. A tárca közleménye leszögezi: „Magyarországon nő a magyar élelmiszerek iránti igény, de a fogyasztó nehezen igazodik el a címkék és trikolórok özönében. A vásárlók szeretnének bizonyosak lenni abban, hogy valóban azt kapják a pénzükért, amit keresnek, s ami a csomagoláson olvasható”.
A magyar termék rendelettervezet szerint a magyar eredetű élelmiszerek három kategóriába sorolhatóak. Olyan állítások, amelyek az élelmiszer magyar származására utalnak, abban az esetben fogalmazhatóak meg a termékek csomagolásán, ha az áru magyar alapanyagokból, Magyarországon készült. Ez a magyar termékek kategóriája, ami praktikusan azt jelenti, hogy a növényi eredetű élelmiszer alapanyagait hazánkban termesztették, a vadon termő növényt hazánkban gyűjtötték, kezelték, csomagolták; az állati eredetű élelmiszerekhez az állatokat itthon tenyésztették, dolgozták fel, illetve a halakat honi vizeinkből fogták ki, a vadakat itthon ejtették el.
A hazai termékek kategóriájába azon árucikkek sorolhatóak be, amelyek feldolgozása teljes egészében Magyarországon készült és az összetevők legalább ötven százaléka magyar eredetű. A hazai feldolgozású termékek import élelmiszerek, amelyeket hazánkban dolgoznak fel.